Geld lenen kost geld

10 tips om stressvrij te verhuizen

Heb je zin om in je nieuwe huis te trekken, maar zie je ook op tegen de verhuizing? Misschien ben je bang om spullen kwijt te raken, vrees je voor onverwachte problemen of zie je op tegen het nodige gesjouw. Lijkt verhuisstress onvermijdelijk? Toch kun je wel degelijk stressvrij verhuizen. Met deze 10 tips voor stressvrij verhuizen. Stuk voor stuk tips waar je misschien niet zomaar aan denkt, maar die je zeker kunnen helpen. 

 1. Neem de tijd

Het kan verleidelijk zijn om tot vlak voor je verhuizing door te werken en alle verhuisperikelen in één weekend of week te plannen. Stressvrij verhuizen begint alleen met jezelf de tijd gunnen om alles op orde te maken. Begin op tijd met je voorbereidingen om last-minutestress te voorkomen. Neem bijvoorbeeld ook bewust een paar dagen vrij voor je verhuizing. Voel je ook niet schuldig om een etentje of verjaardag af te zeggen. Zo’n verhuizing kost al energie genoeg. 

 2. Geef adreswijzigingen in één keer door

Een verhuizing betekent ook dat je de nodige adreswijzigingen moet doorgeven, bijvoorbeeld aan verzekeringsmaatschappijen of aan je internetprovider. Het kan lonen om bewust een dag de tijd te nemen en dit in één keer in orde te maken. Stel eerst een lijst samen met alle instanties en ga er dan voor zitten. Bang dat je toch post ontvangt op je oude adres? Laat dan een aantal geadresseerde enveloppen met postzegels achter bij de nieuwe bewoners, zodat zij de post kunnen doorsturen. 

 3. Kijk kritisch naar je bezittingen

Hoe meer spullen je hebt, hoe meer je ook moet meenemen naar je nieuwe huis. En het is zonde als je iets meeneemt naar je nieuwe huis om het vervolgens toch weg te gooien. Een goede eerste stap is daarom om kritisch te kijken naar al je bezittingen. Maak bijvoorbeeld drie stapels: wat je wilt houden, wat je wilt wegdoen en wat je gaat verkopen. Dit kan je de nodige verhuisdozen besparen, maar zal je ook rust geven in je hoofd én in je nieuwe huis.

 4. Schakel hulp van anderen in

Een verhuizing kan stressvol zijn, maar je hoeft het niet alleen te doen. Je kunt natuurlijk verhuizers inhuren, maar er zijn vast ook wel familieleden of vrienden die je een handje willen helpen. Wat dacht je bijvoorbeeld van die ene vriend die een talent heeft voor meubels in elkaar zetten? En heb je een oom met een bestelbusje? Misschien kan hij wel spullen overbrengen naar je nieuwe huis. Als je een lekkere lunch klaarmaakt voor alle helpers, maak je er nog iets gezelligs van ook.

 5. Deel verhuisdozen logisch in

Als je je spullen op een logische manier inpakt voor de verhuizing, kun je veel tijd besparen. Gebruik bijvoorbeeld voor verschillende kamers verschillende dozen. Denk ook aan de verdeling van het gewicht van je spullen. Verspreid het gewicht over de dozen om schade aan je bezittingen of een pijnlijke rug te voorkomen. Zware spullen kun je overigens ook in rolkoffers stoppen. Die koffers moet je toch al meenemen, dus is het alleen maar handig om ze ergens mee te vullen.

 6. Schrijf op de dozen wat erin zit

Zeker als je veel spullen hebt, moet je heel wat dozen meenemen naar je nieuwe huis. Daardoor zou je weleens het overzicht kunnen verliezen. Dat kun je voorkomen door op elke doos duidelijk te zetten wat erin zit of voor welke kamers de dozen bedoeld zijn. Je kunt de dozen bij het uitpakken dan meteen op de juiste kamer neerzetten. Zo kun je veel tijd besparen.

Extra tip: Begin bij het uitpakken met de kamer die je het eerst in gebruik neemt.

 7. Pak belangrijke spullen in één doos in

Tussen je verhuisspullen zitten waarschijnlijk ook spullen die je graag binnen handbereik hebt. Denk aan belangrijke papieren, kookspullen, kleding voor de volgende dag of toiletartikelen. Om verhuisstress te voorkomen, kun je die spullen het beste in één aparte doos inpakken. Daardoor zijn je belangrijkste spullen altijd gemakkelijk te vinden en hoef je niet alle dozen af te gaan. Ook weet je op deze manier zeker dat je geen essentiële dingen kwijtraakt.

 8. Durf te delegeren

Stressvrij verhuizen betekent ook dat je niet alle taken zelf op je neemt. Natuurlijk kun je vrienden of familieleden vragen om je te helpen, maar professionele hulp kan ook erg welkom zijn. Durf taken te verdelen of verhuisklussen te beleggen bij iemand met verstand van zaken. Zo is er de Findio Verbouwcoach, die jou kan helpen bij het inrichten en ontwerpen van je nieuwe woning. Of je nu hulp nodig hebt bij inspiratie voor je nieuwe woning of een aannemer zoekt die het concrete werk op zich neemt, de Findio Verbouwcoach is er voor jou. Lees hier meer over de Findio Verbouwcoach.

 9. Meet van tevoren je meubels op

Er is niets vervelender dan een bank die tijdens de verhuizing opeens niet door de deuropening blijkt te passen. Meet daarom van tevoren of alles past. Zeker in een flat met trappenhuis kan dat helpen. Dan kun je er eventueel al rekening mee houden dat je een bepaald meubel moet demonteren om het te kunnen verslepen. Dat scheelt je de nodige frustratie en eventueel schade aan je deurpost. 

 10. Zorg goed voor jezelf

Een verhuizing is best een prestatie. Je moet toch het nodige fysieke werk verzetten en er gaat heel wat planning aan vooraf. Zorg daarom, juist ten tijde van een verhuizing, goed voor jezelf. Slaap voldoende en vergeet niet om regelmatig iets te eten en genoeg te drinken. Neem ook regelmatig even pauze of zoek bijvoorbeeld een half uur de buitenlucht op voor een blokje om. 

Klik hier om terug te gaan naar het nieuwsoverzicht