Geld lenen kost geld

5 onmisbare tips voor het kopen van een occasion

Als je een nieuwe auto koopt, weet je dat je de komende jaren kunt vertrouwen op je auto. Bij occasions is dit alleen niet altijd het geval. Een goede tweedehands auto vinden, blijft een uitdaging. Gelukkig vergroten wij je kans op succes met deze 5 tips voor het kopen van een goede occasion.

Ga na of de vraagprijs marktconform is

De vraagprijs zegt veel over een auto. Door het enorme aanbod aan occasions die via het internet worden aangeboden, kom je er snel achter wat een normale prijs is voor de auto die jij zoekt. Laat je dan ook geen oor aannaaien als de verkoper veel meer dan een marktconforme prijs vraagt. Vraagt de verkoper juist veel minder? Dan is dat meestal met een reden. Let dus goed op bij een deal die te mooi lijkt om waar te zijn!

Check de onderhoudshistorie

Kijk altijd naar het onderhoud dat in het verleden aan de auto is gedaan. Wat is vervangen en wat juist niet? Ook belangrijk is om te kijken wannéér voor het laatst een onderhoudsbeurt is gedaan. Bij oudere tweedehands auto’s is namelijk vaak sprake van een onderhoudsachterstand. De auto die je voor een mooi prijsje hebt gekocht, wordt ineens een stuk duurder als je van alles moet vervangen.

Ken het verschil tussen particuliere verkopers en dealers

Bij een particuliere verkoper betaal je doorgaans minder voor een auto dan bij een dealer. Ook ontmoet je bij een particuliere verkoper de vorige eigenaar van de auto, waardoor je goed kunt inschatten hoe diegene is omgegaan met de auto. Bij een dealer heb je die mogelijkheid helaas niet. Wel biedt een dealer vaak een vorm van garantie bij het kopen van de auto.

Controleer de auto zorgvuldig

Maak voor de aankoop altijd een uitgebreide proefrit over verschillende soorten wegen, zodat je een goede indruk krijgt van de auto. Let op de algehele indruk die de auto maakt en kijk of alle bedieningen werken. Een verkoper is ook verplicht om de mankementen aan de auto te melden. Vraag daar dan ook expliciet naar.

Wees niet bang om hulp te vragen

Heb je geen of minder verstand van auto’s? Neem dan iemand mee die dat wel heeft. Vier ogen zien immers meer dan twee. Ben je dan nog steeds niet helemaal zeker van je zaak? Dan heb je ook de optie om een aankoopkeuring te laten doen door een onafhankelijke partij. Daarna weet je nog beter wat je koopt!

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht.