Geld lenen kost geld

5 tips bij het aanleggen van je eigen zwembad

Een zwembad in de achtertuin, wie wil dat nu niet? Zie jij jezelf al op een zomerse dag lekker afkoelen in je eigen zwembad? Maar vraag je je af hoe je een zwembad in je tuin krijgt en waar je aan moet denken bij de aanleg? Met deze 5 handige tips kun jij een zwembad aanleggen.

Ga na of je een vergunning nodig hebt

Een eerste stap bij een zwembad aanleggen, is bepalen of je hiervoor een vergunning nodig hebt. Over het algemeen is een vergunning niet nodig voor een klein zwembad. Wel zijn er bepaalde locatie-eisen waar het zwembad aan moet voldoen. Zo moet je doorgaans het zwembad in de achtertuin plaatsen en mag een zwembad niet meer dan 30 meter van je huis af staan. Wil je een zwembad groter dan 30 m2 aanleggen of wil je op een andere manier van de eisen afwijken? Dan heb je een bouwvergunning nodig. Een aanvraag hiervoor kun je bij je gemeente doen.

Extra tip: Laat je bouwplan altijd controleren. Dan kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Bepaal welk budget je hebt

Een zwembad kun je zo luxe maken als je zelf wilt. Een simpel zwembad heb je al vanaf € 3000. Maar als je flink uitpakt, ben je zo € 10.000 kwijt. Ook het type zwembad heeft invloed op het budget. Ga je voor een zwembad in de grond? Dan ben je vaak meer geld kwijt dan als je een zwembad boven de grond laat bouwen. Overigens kun je flink besparen door zelf een (groot deel van het) zwembad aan te leggen.

Denk goed na over de ligging

De meest ideale plek voor een zwembad is een plek waar veel zon schijnt. In de schaduw voelt het vaak te fris aan om optimaal te kunnen genieten van jouw zwembad. Ga ook voor een plek die goed is beschut. Een goed beschutte plek zorgt ervoor dat de wind geen invloed heeft op de temperatuur van je zwembad. Ook is het natuurlijk wel zo fijn als niet iedereen jouw waterpret kan zien.

Vraag advies over de ondergrond

In principe is elke ondergrond geschikt om een zwembad aan te leggen. De samenstelling van de ondergrond bepaalt echter hoeveel voorbereiding nodig is om een zwembad te plaatsen. Ook de hoogte van het grondwaterpeil speelt een rol. Als het grondwater te hoog staat, zal je een bronbemaling moeten plaatsen om het grondwater af te voeren. Hiervoor kun je het beste advies inwinnen bij een zwembadbouwer. Zodra je weet wat nodig is voor de fundering, kun je gaan afgraven en beton storten.

Zorg ook voor een plek voor de apparatuur

Bij een zwembad hoort ook apparatuur, zoals een warmteregelaar en een pompinstallatie. Deze moeten ook ergens worden geplaatst. Dit hoeft overigens niet dicht bij het zwembad te zijn, zoals veel mensen denken. Je kunt de leidingen in de grond aanleggen naar de andere kant van je tuin. Zorg er wel voor dat de apparatuur in een vocht- en vorstvrije ruimte wordt geplaatst.

Ook weten hoe jij je eigen tuin kan ontwerpen? Klik dan hier!

Deze website maakt gebruik van cookies. Door bezoek aan deze website geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.
Ga akkoord