Geld lenen kost geld

5 tips om een lange autorit te overleven

Met de auto op vakantie is voor veel Nederlanders niet het leukste onderdeel van de vakantie. Hoe vermaak je de kinderen tijdens een urenlange rit? En hoe kom je überhaupt zo snel en fit mogelijk op je eindbestemming? Wij hebben 5 tips en tricks voor je op een rij gezet.

1. Vermijd zwarte zaterdag

Zwarte zaterdag, wie kent het niet? De periode waarin alle Fransen tegelijk vakantie hebben. Het gevolg? Honderden kilometers file en urenlang wachten op tolwegen. Wil je toch rond zwarte zaterdag op vakantie? Dan is het verstandiger om de donderdag ervoor of de zondag erna te reizen om de grootste verkeersdrukte te mijden. Zo bespaar je jezelf veel frustraties en onnodig lange reistijd.

2. Betaal alvast elektronisch tol

Péage, maut of in het Nederlands gewoon tol. Je ontkomt er bijna niet meer aan, want op veel Europese snelwegen wordt tol geheven. De tolpoortjes zorgen vaak voor lange wachttijden, maar je kunt sneller door deze poortjes heen door elektronisch te betalen met je bankpas of creditcard. Maar nóg sneller is de télépéage-badge die je ook in Nederland kunt krijgen. Een klein kastje in je auto zorgt ervoor dat je door de exclusieve tolpoortjes mag zonder daar iets voor te hoeven doen. Betalen doe je namelijk pas na je vakantie en kaartjes heb je niet meer nodig.

3. Regel vermaak voor de kinderen

Bijna niemand is fan van urenlang achter elkaar in een auto zitten. Zeker kinderen niet! Zorg daarom voor genoeg vermaak voor kinderen. Bekende voorbeelden zijn tablets en spelletjes. Hoe meer variatie, hoe beter. Variatie zorgt er namelijk voor dat kinderen vaker uit het raam kijken en iets meekrijgen van de omgeving. Ook worden ze hierdoor minder snel misselijk.

4. Rijd in etappes

Veel mensen willen in één keer doorrijden naar de eindbestemming. Op zich een begrijpelijk idee, maar zo’n lange autorit leidt wel vaak tot onnodige spanningen in de auto, aangezien iedereen moe is en heel lang stilzit. Wanneer je tussendoor een of twee overnachtingen boekt, treedt er minder snel verveling op in de auto. Je rijdt immers maar 5 of 6 uur per keer. Hierdoor is de bestuurder meer alert, wat op vakantie gaan met de auto ook veiliger maakt. Bovendien komen zowel de bestuurder als de meerijders fitter op de eindbestemming aan.

5. Zorg voor gezond eten

Bij een lange autorit is de verleiding groot om de tijd te doden met snoepen. Dat is zonde! Geraffineerde suikers maken je namelijk onrustiger in de auto en zorgen ervoor dat je minder fit aankomt. Snoepen kan best, maar probeer het te beperken. Zorg daarom voor een snijplankje en neem vers fruit in een cooler mee. Dit is vaak net zo lekker, ook voor kinderen. Ook kun je van tevoren al verse broodjes van de bakker thuis beleggen en deze onderweg eten. Wanneer je broodjes bij het tankstation koopt ben je namelijk vaak een stuk duurder uit én is de verleiding groot om ook iets te snacken te halen.

Extra tip: In plaats van snoep uit te delen aan de kinderen kun je ze ook kleine cadeautjes geven. Hier zijn ze namelijk ook vaak een tijdje zoet mee.

Lees ook hier wat Nederlanders uitgeven aan vakantie