Geld lenen kost geld

7 tips hoe jij je huis koel houdt deze zomer

In de zomer kan het zelfs in Nederland op zomerse dagen nogal warm worden. Dat is misschien heerlijk als je een barbecue gepland hebt staan of op de camping zit, maar het is minder fijn wanneer het snikheet is in huis. Gelukkig kun je daar iets aan doen! Met deze 7 tips kun jij je huis koel houden in de zomer.

1. Houd ramen en deuren overdag gesloten

Het is misschien verleidelijk om met warm weer de deuren en ramen wagenwijd open te zetten, maar handig is dat niet. Er komt dan namelijk veel warme lucht naar binnen. Zet bij voorkeur alleen ’s ochtends vroeg je ramen en deuren een uur open, zodat er alleen frisse lucht je huis in komt. Houd daarna de rest van de dag liever alle ramen en deuren gesloten. Dan blijft de warme lucht buiten. Eventueel kun je wel overdag je gordijnen of de luxaflex dichtdoen.

2. Maak je eigen ventilator

Een tip voor de doe-het-zelvers: maak zelf een airco. Het enige wat je nodig hebt, zijn een ventilator en een paar flessen die half zijn gevuld met water. Stop de flessen in de vriezer totdat het water bevroren is en zet daarna de ventilator aan met de flessen ervoor. In plaats van dat de ventilator alleen voor verkoeling zorgt, verspreidt hij nu als een airco koele lucht door de kamer. Let wel op dat er water uit de flessen kan komen, dus plaats de flessen bij voorkeur in een bak.

Let op: zet liever geen ventilator neer op de slaapkamer. Daar kun je verkouden van worden.

3. Beperk het gebruik van apparaten op een warme dag

Apparaten zijn een belangrijke bron van warmte in huis. En dan gaat het niet alleen om bijvoorbeeld de oven en het fornuis, maar ook om computers, laptops en televisies. Probeer daarom zo min mogelijk apparaten te gebruiken op een warme dag. Eet bijvoorbeeld een lekkere (pasta)salade in plaats van te kiezen voor iets wat in de oven moet worden klaargemaakt. En breng verder je tijd door met offline activiteiten in plaats van uren achter je warme computer door te brengen.

4. Hang natte was binnen op

Deze tip om je huis koel te houden, is raar maar waar. Als je natte was binnen ophangt, blijft de lucht in huis vochtiger en koeler. Haal je was dus gerust van de waslijn buiten en vergeet de droger. Span een lijntje in huis en hang daar je was aan om te drogen. Wie weet scheelt het wat warmte.

5. Blijf zo veel mogelijk beneden

Heb je een woning met meerdere etages? Dan kun je ook het hoofd koel houden door beneden te blijven zitten. Leg bijvoorbeeld je matras in de woonkamer als je normaal op zolder slaapt. En werk zo veel mogelijk beneden op de bank in plaats van in je kantoor op de eerste of tweede etage. Beneden is het vast beter vertoeven dan boven in de hitte.

6. Gebruik spaarlampen of geen lampen

De welbekende peertjes geven misschien mooi licht, maar worden ook warm. De energie die deze lampjes produceren, wordt namelijk grotendeels omgezet in warmte. En dat is nu net niet wat je wilt als je op zoek bent naar manieren om je huis koel te houden. Kies daarom voor spaarlampen en gebruik je lampen zo min mogelijk. Pluspunt is dat je zo ook nog eens energie kunt besparen.

7. Zorg voor goede isolatie

Puf je nu nog steeds van de hitte in huis? Dan is de isolatie in je huis misschien aan vervanging toe of is dubbel glas wellicht een goed idee. Dat is niet iets wat je in 2 dagen kunt doen, maar wie weet is het een investering waard voor volgende zomer. Met goede isolatie houd je overigens niet alleen de warmte buiten in de zomer, maar blijft ook de kou je in huis bespaard als het weer winter is.


Deze website maakt gebruik van cookies. Door bezoek aan deze website geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.
Ga akkoord