Geld lenen kost geld

7 verbouwtips om je verbouwing te overleven

Een huis laat zich helaas niet vanzelf verbouwen. Daar gaat de nodige tijd, moeite en soms ook stress in zitten, zeker wanneer je tegelijkertijd in je huis blijft wonen. Hoe kom je die periode toch ongeschonden en stressvrij door? Met deze 7 verbouwtips kom je al een heel eind.

Verbouwtip 1: Begin op tijd

Een eerste belangrijke tip voor elke verbouwing: ga op tijd van start. Begin bijvoorbeeld op tijd met het plannen van de verbouwing en ga tijdig op zoek naar mensen om jouw verbouwing waar te maken. Dan hoef je geen overhaaste beslissingen te nemen en kun je  op zoek gaan naar die ene betrouwbare aannemer of architect. 

Verbouwtip 2: Leg alle afspraken vast

Je kunt afspraken over je verbouwing het beste van tevoren goed vastleggen. Zet alles zwart op wit voordat je iemand aan de slag laat gaan. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en voorkom je misverstanden doordat iets niet duidelijk is gecommuniceerd. Ook kun je dan altijd nog teruggrijpen op de gemaakte afspraken als iets toch niet helemaal lekker loopt.

Verbouwtip 3: Zorg voor een fijne leefruimte

Er is niets zo vervelend als de hele dag tussen het stof, de tapijtrollen en de verflucht te leven. Dit kun je oplossen door tijdelijk in een huurhuis of een vakantiewoning te verblijven zolang je huis wordt verbouwd. Als je toch liever in je huis blijft wonen, kan het helpen om één ruimte om te dopen tot een leefruimte die je op dat moment niet drastisch verbouwt. Creëer daarvoor bijvoorbeeld stofvrije gebieden door plastic zeil op te hangen.

Verbouwtip 4: Bescherm wat je wilt houden

Waarschijnlijk heb je wel bepaalde meubels of andere items die je koste wat kost heel wilt houden tijdens de verbouwing. Om verbouwstress te voorkomen, is het handig om deze meubels of andere items goed te beschermen. Heb je bijvoorbeeld een mooie eikenhouten vloer? Dek deze dan af om krasjes te voorkomen. Tapijt kun je beschermen met plastic zeil en veel andere waardevolle objecten kun je vast wel tijdelijk ergens opslaan waar de verbouwing niet in volle gang is.

Verbouwtip 5: Houd je aan het schema

Je kent vast wel de verhalen over verbouwingen die grote vertraging oplopen. Gelukkig kun je zelf de nodige stappen ondernemen om op schema te blijven. Zorg bijvoorbeeld vooraf voor een weldoordacht plan, zodat je niet tussentijds van gedachten verandert. Bestel ook je materiaal en andere artikelen op tijd. Je kunt beter die nieuwe tegels voor in de keuken twee weken in de tuin laten staan dan twee weken later moeten starten omdat de tegels nog niet zijn geleverd.

Verbouwtip 6: Houd geld achter de hand

Een verbouwing kan door onvoorziene omstandigheden duurder zijn dan begroot. Daarom is het goed om van tevoren alvast 10% extra kosten te reserveren voor onverwachte uitgaven. Mocht je dat extra bedrag nu niet nodig hebben, dan heb je hiermee meteen een buffer voor als er in de toekomst eens iets gebeurt.

Verbouwtip 7: Wees beschikbaar

Als je huis wordt verbouwd, is het wel zo handig als je in ieder geval elke dag beschikbaar bent om vragen van de werknemers te beantwoorden. Kom ook zeker elke dag even langs om te kijken hoe het met de verbouwing gaat. Het is jouw droomhuis en het is belangrijk dat je op tijd inspringt als er iets niet gaat zoals jij dat wilt. Bovendien zullen jouw vers gezette koffie en zelfgemaakte broodjes de werksfeer in huis ongetwijfeld een boost geven. En dat komt de verbouwing alleen maar ten goede.

Klik hier om terug te gaan naar het nieuwsoverzicht