Geld lenen kost geld

Liever thuis een kaasplankje dan in een restaurant

Onderzoek bezuinigen

Langzaamaan begint de financiële crisis bij te trekken. Helaas zijn er nog veel mensen die de eindjes aan elkaar moeten knopen. Bezuinigen is niet altijd even makkelijk. Waar zouden we onze portemonnee voor dichthouden als dat echt moet? En waar kunnen we absoluut niet zonder? Uit onderzoek dat onderzoeksbureau Novio Research in opdracht van financieringsmaatschappij Findio onder 765 mensen in verschillende leeftijdscategorieën heeft uitgevoerd, blijkt onder andere dat ruim de helft van de Nederlanders nooit op dagelijkse boodschappen zou bezuinigen.


Vakantie en uit eten gaan delven het onderspit

In een eerder artikel van Findio was al te lezen dat bijna een derde van de Nederlanders graag meer wil sparen in 2016. Of misschien moeten ze noodgedwongen meer gaan sparen. Want bijna de helft van de respondenten ligt wel eens wakker van zijn financiën. 1 op de 5 ziet de financiële situatie voor 2016 zelfs echt negatief in!

Als we dan toch moeten bezuinigen, doet de helft van de Nederlanders dat het liefst op vakantie (25,2%) of uitgaan en uit eten gaan (24,7%). Ouderen (30,4%) kiezen er eerder voor om op vakantie te bezuinigen dan jongeren (19,3%). 1 op de 10 zou als eerste op kleding bezuinigen. Dit geldt vooral voor vrouwen (14,2%) en studenten (28%). Misschien ook omdat die er verhoudingsgewijs meer aan uitgeven. Hobby’s (3,5%), auto (3,7%) en relatie (2,2%), zoals uitjes en cadeaus, zijn het minst populair om als eerste op te bezuinigen.

Nooit beknibbelen op een lekker kaasje of wijntje

Sommige uitgaven zijn echter zo essentieel of belangrijk dat we er echt nooit op willen bezuinigen. Dat zijn vooral de dagelijkse boodschappen, zo blijkt uit het onderzoek. Meer dan de helft van de respondenten (51,5%) bezuinigt niet graag op boodschappen. Vooral respondenten met uitwonende kinderen en ouderen geven dat aan. Zij hebben wellicht al jarenlang beknibbeld en willen nu genieten.

De tweede grote groep respondenten, 1 op de 10, zegt nooit op vakantie te bezuinigen. Dit blijkt vooral voor ouders met thuiswonende kinderen belangrijk en minder voor studenten en ouderen. Een kwart van de Nederlanders zou dus als eerste op vakantie bezuinigen, een tiende nooit. In het eerdere artikel van Findio lezen we dat een kwart van de Nederlanders - vanwege hun financiële situatie - voor 2016 echter geen plannen heeft om op vakantie te gaan. We bezuinigen dus liever op de meer luxe uitgaven, maar willen niet op onze basisbehoeften besparen. Liever thuis extra lekker eten dan eens in de zoveel tijd lekker eten in een restaurant!


terug naar nieuwsoverzicht

terug naar Findio homepage