Geld lenen kost geld

De autobranche in coronatijd: hoe zit het met autoschade en verzekeringen?

De autobranche heeft het zwaar in coronatijd. Met name nieuwe auto’s worden nauwelijks verkocht. Veel bedrijven hebben een tijd stil gestaan of hebben het zelfs nog steeds lastig. Ze  stellen het kopen van nieuwe auto’s uit of beperken de budgetten die daarvoor beschikbaar zijn.

Autobedrijven die gebruikte auto’s verkopen, merken juist dat de markt weer aantrekt. Dit mede dankzij hun scherpe aanbiedingen, zodat mensen op een voordelige manier een (jong) gebruikte auto kunnen kopen.

Crisis in de autobranche

Toch is het crisis in de autobranche, nu vooral de verkoop van nieuwe modellen is ingestort. Ook garagebedrijven hebben het lastig, omdat veel autobezitters het onderhoud een tijdje uitstellen. Of helemaal niet komen, omdat ze minder rijden en daardoor ook minder noodzaak tot onderhoud zien.

Onderzoeksbureau Goudappel Coffeng becijferde dat het verkeer in maart 35% rustiger was dan een jaar eerder in dezelfde periode. Een enorme afname. Ook in april en zelfs in mei waren er veel minder auto’s op de weg.

Dat is fijn voor de automobilist die door wil rijden, maar een probleem voor bedrijven in de automotive branche. Zij merken dat de markt weer begint aan te trekken, maar vrezen ook voor de nieuwe gewoonte om meer thuis te werken. Dan zullen veel mensen minder vaak de weg op hoeven.

Minder schades en een goedkopere autoverzekering

Natuurlijk levert de rust op de weg niet alleen maar nadelen op. Schadeherstelbedrijven merken dat het een stuk rustiger is dan normaal. Vervelend voor die ondernemers, maar aan de andere kant goed nieuws voor iedereen die zelf met de auto op pad gaat.

Rechtsbijstandsverzekeraar DAS meldde bij BNR bijvoorbeeld al dat het aantal schadegevallen 20% lager ligt dan normaal. Daardoor hoeven verzekeraars minder uit te keren. En in sommige gevallen kunnen ze zelfs de premie verlagen. Op die manier kun je óók nieuwe klanten aantrekken.

Het valt op dat er vooral minder fileschades zijn. Die files staan er niet of nauwelijks, omdat het op veel plekken nog altijd rustiger is dan normaal. Zowel de rechtsbijstandsverzekeraars als schadeverzekeraars merken dat er veel minder claims binnenkomen, waardoor de premie omlaag kan en er onderaan de streep voor hen in ieder geval meer overblijft.

Nu de autobranche in crisis is, lijken er nieuwe mogelijkheden te ontstaan voor jou als autobezitter én als autokoper. Als je al een auto hebt, kun je bij sommige verzekeraars een goedkopere autoverzekering afsluiten. En heb je nog geen auto, maar wil je die wel graag kopen? Dankzij de gedaalde prijzen voor gebruikte auto’s heb je meer mogelijkheden. En kies je tóch voor een nieuwe auto? In sommige gevallen bieden dealers extra kortingen aan, om toch een nieuw model te kunnen verkopen. Onderhandelen kan dan lonen.

Ben je op zoek naar een nieuwe of gebruikte auto? Bij Findio kun je daar een persoonlijke lening voor afsluiten. Hoe dit werkt, lees je hier.