Geld lenen kost geld

Een dakkapel bouwen

In Nederland worden huizen vaak gebouwd met een schuine bovenverdieping. Daar is weinig mis mee, maar het is wel kostbare ruimte die verloren gaat. Daardoor kiezen veel mensen tegenwoordig  vaak voor een dakkapel. Een dakkapel - laten - plaatsen is echter een hele klus. Daarom hebben wij vijf tips op een rijtje gezet voordat je begint.  

1.       Kijk welke vergunning je nodig hebt

Het is belangrijk om na te gaan of een dakkapel überhaupt wel mogelijk is bij jouw woning. Je mag namelijk niet zomaar een dakkapel plaatsen. Hiervoor heb je in een aantal gevallen een bouwvergunning nodig en de eisen hiervoor zijn per gemeente verschillend. Kijk op omgevingsloket.nl wat er bij jouw gemeente mogelijk is. 

2.       Kies het juiste materiaal

Dakkapellen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materialen: hout, kunststof of een combinatie van beide. Behalve in prijs zijn er verschillen in eigenschappen en uiterlijk. Kunststof is het best isolerende materiaal, helemaal als je kiest voor een polyester dakkapel die uit 1 stuk is gegoten en dus geen naden meer heeft waar tocht doorheen kan. Voor een houten dakkapel wordt vaak gekozen vanwege het karakteristieke uiterlijk. Je kan ook nog kiezen voor kunststof met houtnerf. Hiermee benader je de sfeer van echt hout en profiteer je van de isolerende eigenschappen van kunststof.

3.       Kijk of je in aanmerking komt voor subsidie

Dat je in veel gevallen een vergunning nodig hebt om een dakkapel te bouwen, is niets nieuws. Maar wist je al dat je mogelijk subsidie kunt krijgen voor het bouwen van een dakkapel? Daar zijn wel een aantal voorwaarden voor. Voorwaarden die per gemeente sterk kunnen verschillen. Op energiesubsidiewijzer.nl kun je kijken welke voorwaarden er gelden in jouw gemeente en of je mogelijk in aanmerking komt voor een subsidie. Minimale vereiste: je woning moet er energiezuiniger van worden.

4.       Pas je woonverzekering aan

Wanneer je een dakkapel hebt geplaatst, is je woning meer waard. Hierdoor kun je meer geld vragen bij het verkopen van je woning. Maar vergeet niet om ook je woonverzekering aan te passen. Zo ben je ook bij schade aan je dakkapel goed verzekerd.

5.       Koop ‘’m in de uitverkoop

Dit is wel een tip voor de doe-het-zelver. Het is mogelijk om een fabriekskozijn te kopen voor een aanbiedingsprijs - bijvoorbeeld omdat deze over is -. Dit is de allergoedkoopste manier om een dakkapel te krijgen, maar niet voor iedereen een mogelijkheid.

Ben je helemaal geen doe-het-zelver? Laat je dan ontzorgen door de Findio Verbouwcoach.