Geld lenen kost geld

Rekeningen direct betalen en bewust geld uitgeven: dat doen we goed!

Onderzoek financiele gewoontes

Als het om geld gaat, doen we graag geheimzinnig. Terwijl we er dagelijks mee te maken hebben. Maar wat zijn eigenlijk onze financiële gewoontes? Dat wilde online financieringsmaatschappij Findio graag weten. Uit onderzoek dat onderzoeksbureau NovioData in opdracht van Findio - onder 765 mensen in verschillende leeftijdscategorieën - heeft uitgevoerd, blijkt dat ruim 85% van de Nederlanders zijn geld bewust uitgeeft. Meer dan de helft betaalt rekeningen bovendien meteen bij binnenkomst!

Impulsief of niet?

Wie denkt dat we meesters zijn in impulsief geld uitgeven, heeft het mis! Het onderzoek laat zien dat meer dan 85% van de Nederlanders hun geld goed doordacht uitgeven. Bijna de helft van deze mensen geeft geld uit op basis van een vooraf vastgesteld budget (41%). Het andere deel, 44,7%, geeft bewust geld uit op basis van het bedrag dat nog op de rekening staat. Slechts 14,2% spendeert geld vooral impulsief. Het verschil tussen mannen (13,5%) en vrouwen (14,9%) is hierbij te verwaarlozen.
Onder studenten is het aantal impulsieve betalers het grootst: 24%. Respondenten zonder kinderen geven vaker geld uit op basis van een vooraf vastgesteld budget (>44%). Respondenten met kinderen geven vaker uit op basis van het bedrag dat nog op de rekening staat (>42%).

Weinig uitstelgedrag

En wat betekent dat doordacht uitgeven voor het inzicht in onze financiën? Durven we de confrontatie aan met onze financiële situatie? Of gooien we binnengekomen rekeningen het liefst op een hoop en betalen we die eens in de zoveel tijd? Nee hoor. Meer dan de helft van de Nederlanders (54,6%) betaalt zijn rekeningen direct bij binnenkomst. Dit aandeel is hoger onder respondenten zonder kinderen (>60%) dan onder alleenstaande respondenten met kinderen (<37%). Respondenten mét kinderen betalen liever aan het einde van de betalingstermijn, aan het einde van de maand of als ze hun salaris hebben ontvangen.
Maar liefst 80% van de studenten betaalt zijn rekeningen direct bij binnenkomst. 12% van de studenten betaalt als ze hun salaris hebben ontvangen. Misschien zou je dit bij studenten andersom verwachten. Maar waarschijnlijk vinden ze het juist fijner om precies te weten hoeveel geld ze nog overhouden.

De gezamenlijke rekening is een mysterie

Op basis van het bovenstaande zou je verwachten dat we precies weten wat er op onze rekening staat. Maar is dat zo? Uit het onderzoek blijkt van wel. 91,4% weet precies wat er op zijn eigen rekening staat. Ook weet twee derde van de samenwonende/gehuwde Nederlanders wat er op de rekening van zijn of haar partner staat. De gezamenlijke rekening lijkt een groter mysterie. Van de samenwonende/gehuwde respondenten heeft nog geen derde inzicht in de gezamenlijke rekening! We weten dus wel precies wat onze partner te besteden heeft, maar niet wat we samen hebben!
Dus of we nu wel of niet impulsief uitgeven: onze partner zou het waarschijnlijk toch niet merken …


terug naar nieuwsoverzicht

terug naar Findio homepage