Geld lenen kost geld

Helft Nederlanders maakt financiële voornemens aan begin van het jaar

onderzoek Findio - voornemens

Bijna de helft van de Nederlanders maakt aan het begin van het jaar financiële voornemens. Dat blijkt uit onderzoek dat onderzoeksbureau NovioData in opdracht van financieringsmaatschappij Findio heeft uitgevoerd onder 765 mensen in verschillende leeftijdscategorieën. Findio wilde graag weten hoe Nederlanders aankijken tegen zaken als kopen, sparen en bezuinigen. Het blijkt dat veel mensen ’s nachts wakker liggen van hun financiën.

Ouderen sparen minder

Wereldwijd worden ieder jaar weer massaal goede voornemens gemaakt. Maar hoe zit het eigenlijk met onze financiële voornemens? Denken we wel eens na over onze financiën? Absoluut, zo blijkt uit onderzoek van Findio. Bijna een derde van de Nederlanders (30,7%) zegt: “Ja, ik wil graag meer gaan sparen.” Onder studenten is dit aandeel zelfs meer dan de helft, namelijk 52%. Hoe ouder we zijn, hoe minder behoefte we hebben aan sparen. Ouderen hebben vaak hun hele leven al gespaard en willen nu juist graag uitgeven! 1,3% van de Nederlanders zegt zelfs minder te willen sparen in 2016. In totaal maakt bijna de helft van de Nederlanders (48,3%) financiële voornemens.

Bijna de helft ligt wel eens wakker van financiën

Hoe is het met ons gevoel van financiële zekerheid gesteld in 2016? Maken we ons zorgen? Het onderzoek laat zien dat bijna de helft van alle respondenten wel eens wakker ligt van zijn financiën. 7,5% ligt hier zelfs vaak van wakker. Vooral alleenstaande Nederlanders met kinderen geven vaker aan slapeloze nachten te hebben van hun financiën. Ruim 40% slaapt af en toe niet door geldkwesties. Opvallend is ook dat ouderen en alleenstaande respondenten met kinderen gemiddeld korter slapen dan samenwonende of gehuwde respondenten of alleenstaande respondenten zonder kinderen.

1 op de 5 ziet het somber in

Bijna 1 op de 5 (17,4%) ziet zijn financiële situatie voor 2016 écht negatief in. Ook hier zien we weer een verhoogd aandeel onder alleenstaande respondenten met kinderen. Onder hen is dit percentage gemiddeld 32,7%: bijna het dubbele dus! Ook zien ouderen hun financiële situatie voor 2016 vaker negatief in dan jongeren.
Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat alleenstaande ouders er wat betreft inkomen in 2015 fors op achteruit zijn gegaan. Per 1 januari 2015 krijgt een alleenstaande ouder dezelfde uitkering als een alleenstaande zonder thuiswonende kinderen. De overheid wil namelijk dat alleenstaande ouders er financieel op vooruit gaan als zij gaan werken, zodat de motivatie om te gaan werken groter is.

Kwart gaat in 2016 niet op vakantie

Betekent dit dan ook dat we grote uitgaven liever uitstellen en bijvoorbeeld onze vakantie overslaan? Meer dan een kwart van de respondenten (26,1%) gaat in 2016 niet op vakantie. Vooral de respondenten die aangaven hun financiële situatie voor 2016 negatief in te zien, zijn in 2016 niet van plan om op vakantie te gaan. Vakantie is één van de eerste dingen waar mensen op bezuinigen als ze minder te besteden hebben.
Gelukkig zien 4 op de 5 Nederlanders hun financiële situatie voor 2016 wél positief in. Driekwart van de Nederlanders kan nog steeds op vakantie. En dat is goed nieuws na al die jaren van economische crisis.


terug naar nieuwsoverzicht

terug naar Findio homepage