Geld lenen kost geld
lening bank

Geld lenen bij de bank: waar moet je rekening mee houden?

Als je geld wilt lenen, is de kans groot dat je meteen denkt aan de bank. Logisch, want banken zijn betrouwbare kredietverstrekkers. Er zijn verschillende redenen waarom je geld wilt lenen van de bank. Bijvoorbeeld omdat je auto toe is aan vervanging. Of omdat je je huis wilt verbouwen. Misschien wil je wel aan een studie beginnen om straks een nieuwe carrièrestap te kunnen maken. Wat jouw reden om te lenen bij een bank ook is, bereid je altijd goed voor. Met dit artikel helpen we je graag op weg.

Soorten leningen bij een bank

Als je kiest voor een lening, ga je voor langere tijd een financiële verplichting aan. Het is dus slim om je van te voren te verdiepen in de voor- en nadelen en de risico’s van lenen. Er zijn twee soorten leningen die je bij een bank kunt afsluiten: de persoonlijke lening en het doorlopend krediet.

Persoonlijke lening

De persoonlijke lening is heel geschikt als je een grote aankoop wilt doen, zoals een auto of een nieuwe badkamer. De looptijd van je lening kun je afstemmen op de levensduur van je leendoel. Dan weet je zeker dat je niet meer voor je auto of keuken betaalt als je ze niet meer hebt. Een persoonlijke lening biedt zekerheid, omdat je van tevoren afspraken maakt over de rente, de looptijd en de hoogte van het bedrag dat je maandelijks voor de lening betaalt. Je komt daardoor nooit voor verrassingen te staan.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is zinvol als je af en toe geld nodig hebt om pieken in je uitgavenpatroon op te vangen. Bijvoorbeeld als je wasmachine ermee ophoudt. Of als je auto plotseling gerepareerd moet worden. Bij een doorlopend krediet spreek je met de bank een maximumleenbedrag af. Dit noemen we de kredietlimiet. Geld dat je hebt afgelost, kun je later weer opnemen tot aan de kredietlimiet. Zo heb je altijd geld achter de hand. De rente staat niet vast, maar kan stijgen en dalen. Als de rente stijgt, betaal je maandelijks meer rente en minder aflossing. Het omgekeerde geldt ook: als de rente daalt, betaal je minder rente en méér aflossing. Houd er wél rekening mee dat je de lening op een gegeven moment moet terugbetalen.

Wanneer kun je lenen bij de bank?

Vraag je je af: wanneer kun je lenen bij de bank? Het loont de moeite om verschillende banken met elkaar te vergelijken. Als je een lening wilt afsluiten bij een bank, kijk dan goed naar de voorwaarden. Elke bank heeft namelijk zijn eigen voorwaarden. Of je geld kunt lenen bij een bank, hangt onder meer af van je inkomsten en je uitgaven. Ook kijken banken altijd of je nog meer leningen hebt. Verder is het verstandig om – als je naar de bank gaat voor een lening – te kijken naar de hoogte van de rente. Die kan per bank behoorlijk verschillen. Door te kiezen voor de laagste rente, kun je per maand een hoop geld besparen.

Lenen bij een financieringsmaatschappij

Neem ook verschillende financieringsmaatschappijen mee tijdens je vergelijking. Financieringsmaatschappijen zijn gespecialiseerd in het aanbieden van leningen en bieden meestal een lagere rente dan banken. Bij financieringsmaatschappij Findio kun je bijvoorbeeld lenen vanaf 3,6%.

Bij de meeste financieringsmaatschappijen kun je voor dezelfde soort leningen terecht als bij de bank. Findio biedt alleen een persoonlijke lening aan, omdat deze lening zekerheid biedt. Al tijdens het afsluiten van de lening is duidelijk wanneer je de lening weer hebt terugbetaald. Bij het doorlopend krediet is dit niet het geval. Daar kun je heel lang aan vastzitten. Voor Findio is dit een reden om het doorlopend krediet niet meer aan te bieden. Wij vinden het belangrijk dat onze klanten binnen afzienbare tijd weer schuldenvrij zijn.

Lenen bij een bank of financieringsmaatschappij: de keuze is aan jou

Je ziet het: lenen is niet iets wat je zomaar even doet. Bestudeer de informatie die de verschillende banken en financieringsmaatschappijen bieden, zorgvuldig. Vergelijk de voorwaarden en de rente en hak dan pas de knoop door. Dan weet je zeker dat je de juiste beslissing neemt. Of je nu kiest voor lenen bij een bank of bij een financieringsmaatschappij.

Heb je vragen over lenen bij Findio? We helpen je graag. Bel ons op 0800 – 346 346 0 of stuur een mail naar [email protected]

Veel succes bij het maken van je keuze!