Geld lenen kost geld

Kan ik geld lenen met mijn pensioen en AOW

Geld lenen is niet iets wat je alleen doet als je jong bent. Ook als je 67+ bent en niet meer werkt, kun je ineens geld nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat je je woning wilt verbouwen, zodat die toekomstproof wordt. Of omdat je een camper wilt kopen, zodat je lekker lang op vakantie kunt nu je eindelijk niet meer hoeft te werken. Maar kan dat eigenlijk wel: geld lenen met een pensioen of een AOW? Gelukkig zijn er ook als je wat ouder bent, volop mogelijkheden.

Regels voor geld lenen met een pensioen en/of AOW

Eerlijk is eerlijk: naarmate je leeftijd vordert, wordt geld lenen steeds moeilijker. Je kunt niet meer bij elke kredietverstrekker terecht. Sommige banken en financieringsmaatschappijen vinden het risico te groot. Desondanks zijn er genoeg kredietverstrekkers die het wél aandurven. Bij deze partijen kun je gewoon geld lenen met een pensioen en/of AOW als je aan de regels voldoet.

  • Je inkomen moet hoog genoeg zijn, zodat je het gewenste bedrag verantwoord kunt lenen. Een pensioen en/of AOW zijn structurele inkomsten. Alleen is het bedrag meestal lager dan het bedrag dat je verdiende toen je nog werkte. Daar houdt een kredietverstrekker rekening mee. Vooraf wordt bekeken hoeveel jij verantwoord kunt lenen. Je kunt dus zeker geld lenen met een pensioen en/of AOW, maar waarschijnlijk minder dan toen je nog werkte.
  • Je moet de lening hebben terugbetaald voor een bepaalde eindleeftijd. Die eindleeftijd kan per kredietverstrekker verschillen. Bij financieringsmaatschappij Findio moet je je lening bijvoorbeeld hebben terugbetaald voordat je 75 bent. Dit heeft gevolgen voor de looptijd van je lening. Als je op je 72e een lening wilt afsluiten, dan moet je die binnen 3 jaar hebben terugbetaald. Je hebt dus minder tijd om de lening af te lossen.

Geld lenen met een pensioen en/of AOW: soorten leningen

Net als met een ‘gewoon’ inkomen kun je met een pensioen en/of AOW twee soorten leningen afsluiten: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening spreek je het leenbedrag, de maandtermijn, de rente en de looptijd van tevoren met de kredietverstrekker af. Dat geeft zekerheid: je weet precies wat je elke maand betaalt en wanneer je de lening volledig hebt afgelost.

Een doorlopend krediet is ook mogelijk. Bij een doorlopend krediet kun je geld dat je hebt afgelost, weer opnemen tot aan de kredietlimiet. Het is wel zo dat je een doorlopend krediet op een gegeven moment moet gaan aflossen. Als je op je 67e een doorlopend krediet afsluit, is de kans vrij groot dat je al snel moet gaan aflossen. Je hebt dus niet zo veel tijd om van de flexibiliteit van een doorlopend krediet te profiteren. Verdiep je dus goed in de verschillen tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet als je geld wilt lenen met een pensioen en/of AOW.

Bij Findio kun je alleen terecht voor een persoonlijke lening; een doorlopend krediet verstrekken wij niet. Findio vindt het namelijk belangrijk dat klanten binnen afzienbare tijd weer schuldenvrij zijn. Bij andere financieringsmaatschappijen kun je nog wél een doorlopend krediet afsluiten.

De seniorenlening: voor als je geld wilt lenen met een pensioen en/of AOW

Sommige kredietverstrekkers bieden seniorenleningen aan. Die zijn speciaal bedoeld voor mensen die geld willen lenen met een pensioen en/of AOW. De maximale leeftijd waarop je een seniorenlening kunt aanvragen, ligt vaak hoger dan bij kredietverstrekkers die geen seniorenleningen aanbieden.

Door te vergelijken maak je de beste keuze

Een speurtocht op internet naar de verschillende mogelijkheden is zeker de moeite waard als je geld wilt lenen met een pensioen en/of AOW. Elke aanbieder heeft zijn eigen regels en voorwaarden. Er zit er vast een tussen die bij jouw wensen en financiële situatie past.

Bij Findio kun je ook als 67-plusser terecht voor een persoonlijke lening. Die kun je zelf op onze site aanvragen, nadat je alle informatie over de voor- en nadelen en de risico’s en verplichtingen van een persoonlijke lening hebt gelezen. Voor vragen kun je ons bellen op 0800-346 346 0. Een mail sturen kan ook: [email protected] Wij zoeken graag voor je uit of jij geld kunt lenen met je pensioen en/of AOW.