Geld lenen kost geld

In 5 stappen je eigen tuin ontwerpen

Iedereen die een tuin heeft, weet dat een tuin eigenlijk nooit af is. Het kan zijn dat de contouren van je ooit zo zorgvuldige uitgedachte tuin in de loop der jaren vervagen. Je zult daarom vaak met een kritisch oog kijken waar ruimte is voor verbetering. Of je nu je hele tuin op de schop gaat nemen of alleen een probleemhoekje aanpakt, met dit handige 5-stappenplan is je eigen tuin ontwerpen een makkie!

Stap 1: Meten is weten!

Voordat je begint met je tuin ontwerpen, is het handig om te weten wat de afmetingen van je tuin zijn. Doe dit het liefst met zijn tweeën, omdat hoeken lastiger op te meten zijn. Let er ook op dat je meet vanuit de gevel van de tuin. Voor het uittekenen van de plattegrond kun je een ruitjesblok gebruiken. Bedenk daarvoor een schaal, bijvoorbeeld dat elk vakje voor 20 centimeter staat. Zo kun je een plattegrond creëren en bepalen of alles past. Geef op de plattegrond ook het huis met de deuren en de ramen aan.

Stap 2: Wat wil ik eigenlijk?

Het is niet geheel onbelangrijk om een helder idee te hebben van hoe je tuin eruit moet zien. Er zijn namelijk heel wat mogelijkheden. Wil je een tuin met veel bloemen of juist een tuin met een groot loungeterras? Of misschien wel een moestuin waarin je je eigen groenten kunt verbouwen? Heb je kleine kinderen, dan is het misschien ook wel handig dat er ruimte voor hen is om te spelen. Zoals je ziet, kun je van alles bedenken. Zorg er daarom voor dat je een idee hebt voordat je aan de slag gaat.

Stap 3: Ga op zoek naar de juiste vorm

Voor een mooi ogende tuin is het belangrijk dat de tuin één geheel vormt. Het is daarbij verstandig om een basisvorm te kiezen. Een tuin met rechte lijnen maakt een strakke indruk en is gemakkelijk te maken. Ronde vormen kunnen juist weer sfeervoller overkomen, maar zijn wel moeilijker te onderhouden. Vormen combineren mag overigens ook, maar zorg er wel voor dat het elkaar versterkt en niet afstoot.

Stap 4: Maak een globaal vlekkenplan

Nu je een plattegrond hebt van je tuin en je ideeën uitgedacht hebt, kun je beginnen aan je vlekkenplan. Met vlekken geef je op de plattegrond aan welk element waar moet komen. Probeer de tuin hierbij logisch in te delen. Houd er dus meteen rekening mee welke plekken in je tuin zonlicht krijgen. Let ook op het zicht dat je vanuit je woonkamer op de tuin hebt. Je wilt natuurlijk vanuit binnen ook de mooiste stukken van je tuin kunnen zien.

Stap 5: Maak het eindontwerp!

Nu kun je beginnen aan je eindontwerp. Hierin teken je alle tuinelementen, paden, terrassen en het gazon nauwkeurig op schaal in. Heb je dat gedaan? Dan kun je nu starten met het uitzoeken van alle onderdelen. Welke tegels wil je gaan gebruiken en welke beplanting ga je neerzetten? De keuze is aan jou!

Tip: Ga je aan de slag met je tuin? Lees dan ook hier hoe je je tuin kan verduurzamen om geld te besparen!

Deze website maakt gebruik van cookies. Door bezoek aan deze website geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.
Ga akkoord