Geld lenen kost geld

Lenen met een uitkering: het kán maar denk er goed over na

Vraag je je af of je kunt lenen met een uitkering? In sommige gevallen wel. Of je kunt lenen, hangt af van het soort uitkering dat je krijgt. Lenen met een bijstandsuitkering of een WW-uitkering is nooit mogelijk. Een bijstandsuitkering is slechts 70 tot 100% van het minimumloon. Dit inkomen vinden banken en financieringsmaatschappijen te laag. Je hebt je inkomen waarschijnlijk hard nodig om rond te komen, waardoor je niet ook nog een lening kunt betalen. Een werkloosheidsuitkering duurt maximaal 24 maanden. Na die periode hebben kredietverstrekkers geen enkele zekerheid over je inkomen. Dit is geen goede basis voor het verstrekken van een lening. Bij een AOW-uitkering, een Wajong-uitkering of een ziektewetuitkering zijn er wél mogelijkheden. In dit blog vertellen we je er meer over.

Lenen met een AOW-uitkering

AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. De AOW is een basispensioen dat iedereen die in Nederland woont, krijgt als hij of zij de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Op dit moment is dat 67. Op basis van je AOW kun je gewoon geld lenen. Zeker als deze uitkering nog wordt aangevuld met een pensioen. Bij het bepalen van de looptijd van je lening kijken banken en financieringsmaatschappijen naar je leeftijd. Je moet de lening natuurlijk nog wel terug kunnen betalen. Bij Findio moet je je lening hebben afgelost vóórdat je 75 jaar wordt.

Lenen met een WAJONG-uitkering

Als je voor je 18e of tijdens je studie een handicap of ziekte hebt gekregen waardoor je niet kunt werken, kom je in aanmerking voor een Wajong-uitkering. Deze uitkering houd je voor langere tijd, soms zelfs je hele leven. De hoogte van de uitkering staat vast. Dit zien kredietverstrekkers als een stabiele situatie, dus er zijn zeker mogelijkheden om geld te lenen.

Tip: houd er rekening mee dat elke financieringsmaatschappij of bank zijn eigen voorwaarden heeft voor het verstrekken van leningen aan mensen met een uitkering. Het is dus de moeite waard om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

Lenen met een ziektewetuitkering

Als je in de ziektewet belandt, kreeg je vroeger – tot 2004 – een WAO-uitkering (Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering). Tegenwoordig krijg je een WIA-uitkering (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Die valt uiteen in de WIA-IVA-uitkering en de WIA-WGA-uitkering. IVA staat voor Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten. In dit geval ben je volledig afgekeurd. WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. Hierbij is het mogelijk dat je in de toekomst weer deels gaat werken.

Bij een WAO- of WIA-IVA-uitkering is de kans groot dat je niet meer herstelt en recht blijft houden op een uitkering. Deze situatie vinden kredietverstrekkers vaak stabiel genoeg om je een lening te geven. Een WIA-WGA-uitkering is vaak tijdelijk, want de verwachting is dat je in de toekomst weer deels gaat werken. Deze situatie is voor kredietverstrekkers niet stabiel genoeg. Een lening zit er dus meestal niet in.

Is lenen met een uitkering verstandig?

Of je wilt lenen met een uitkering, is een beslissing waar je goed over na moet denken. Met een uitkering heb je het financieel meestal niet heel ruim. Een lening maakt je situatie er niet beter op. Ineens heb je namelijk een schuld die je moet afbetalen. Heb je het product waarvoor je de lening afsluit, écht nodig of kun je ook zonder? Een nieuwe led-tv als de oude het nog doet? Think again. Maar als je auto kapot gaat, is het een ander verhaal. Besluit je een lening aan te vragen? Probeer het leenbedrag dan zo laag mogelijk te houden. Misschien heb je nog wat spaargeld dat je kunt investeren.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een goede optie als je geld wilt lenen met een uitkering. Bij een persoonlijke lening staan de maandtermijn, de rente en de looptijd vast. Die spreek je van tevoren met de kredietverstrekker af. Je weet dus precies hoeveel je elke maand betaalt voor de lening en wanneer je de lening hebt afgelost. Dat geeft rust. Het is ook mogelijk om de looptijd van de lening af te stemmen op de levensduur van het product dat je van plan bent te kopen. Heb je bijvoorbeeld een tweedehandsauto op het oog waar je nog 5 jaar in wilt rijden? Kies dan voor een looptijd van 5 jaar. Dan weet je zeker dat je niet meer voor de lening betaalt als je de auto niet meer hebt.

Persoonlijke lening afsluiten

Bij Findio kun je zelf een persoonlijke lening aanvragen . Op onze site vind je alles over de voor- en nadelen en de risico’s en verplichtingen van een persoonlijke lening Heb je vragen? Dan kun je bellen naar 0800-346 346 0. Een mail sturen kan ook: [email protected] Wij zoeken graag voor je uit of het in jouw uitkeringssituatie mogelijk is om een lening af te sluiten.