Geld lenen kost geld

Meerwaarde van je huis creëren? Deze 5 tips werken!

Als het goed is, woon je op dit moment met plezier in je woning. Toch is het goed om rekening te houden met de toekomstige verkoop van je huis. Het zou natuurlijk mooi zijn als je meerwaarde van je huis kunt creëren. Maar hoe doe je dat? Dit zijn 5 tips waarmee jij ervoor zorgt dat je huis meer waard wordt.

Vergroot het aantal vierkante meters

Een eerste manier om meerwaarde van je huis te creëren, is door je woning uit te bouwen. Misschien kun je een serre bouwen of kun je een dakkapel aan je woning toevoegen. Of wellicht is een aanbouw aan de achterkant een goede optie. Zeker in Amsterdam is de prijs per vierkante meter erg hoog, waardoor het je veel kan opleveren wanneer je je huis uitbouwt. Vraag wel altijd van tevoren toestemming aan bij de gemeente. Zij weten precies wat wel en niet is toegestaan qua uitbouw.

Extra tip: Ga bij een uitbouw altijd voor veel daglicht.

Creëer een extra slaapkamer

De tweede tip om meerwaarde van je huis te creëren, is door een extra slaapkamer te maken. Daarmee voeg je bijna altijd waarde toe aan je huis, omdat je met een extra slaapkamer de markt voor jouw huis verbreedt. De minimumeis is wel dat in de extra slaapkamer ten minste een tweepersoonsbed kan staan waar je omheen kunt lopen. Een kledingkast die niet meer in de kamer past, is overigens niet zo’n probleem. Die kun je eventueel in een aparte kamer of in de gang kwijt.

Maak je huis duurzaam

Nog een simpele tip om meerwaarde van je huis te creëren, is door je huis duurzamer te maken. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, ook voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning. Door je huis duurzamer te maken, verlaag je daarom niet alleen je eigen vaste lasten op dit moment, maar verhoog je ook de toekomstige verkoopwaarde van je woning. Kies daarom bijvoorbeeld voor dubbel glas, zorg voor goede isolatie, laat een nieuwe cv-ketel plaatsen of bevestig zonnepanelen op het dak.

Houd het onderhoud aan je huis bij

Onderhoud wordt nog wel eens vergeten als manier om meerwaarde van je huis te creëren. Een eerste indruk is voor potentiële kijkers heel belangrijk. Een goede eerste indruk kun je al bereiken door achterstallig onderhoud weg te werken. Houd de tuin daarom regelmatig bij, schilder de muren opnieuw wanneer die wel een likje verf kunnen gebruiken en houd je woning verder opgeruimd en netjes. Daarmee vergroot je de waarde van je woning, als je je huis in de toekomst te koop aanbiedt.

Verbouw je keuken

Investeer je in de verbouwing van een ruimte? Kies dan voor de keuken, want veel kopers vinden dit een van de belangrijkste ruimtes. Ga wel bij voorkeur voor een keuken die niet al te smaakgevoelig is, dus met neutrale kleuren, simpele kastdeurtjes en kwalitatieve apparatuur. Ook dat verhoogt de waarde van je woning, omdat toekomstige bewoners dan geen rekening hoeven te houden met de kosten voor een keukenverbouwing. Daarmee maak je je woning meteen iets aantrekkelijker voor andere keukenprinsen en –prinsessen.

Klik hier om te zien hoe je in 10 stappen je keuken verbouwt!