Geld lenen kost geld

Met deze 7 praktische tips houd jij je huis warm

Het wordt de komende dagen weer ijzig koud in Nederland. Of je nu overdag de kou trotseert voor een schaatstocht of een winterse wandeling of juist liever met een kop thee op de bank zit, thuiskomen in een warm huis blijft heel fijn. Je huis warmhouden blijkt in de praktijk alleen meestal nog een hele opgave. Met deze 7 handige tips blijft jouw huis in ieder geval lekker warm.

1. Gebruik radiatorfolie

Iets waar veel mensen niet aan denken, is dat de verwarming aan de achterkant veel warmte via de muren naar buiten stuurt. Dit kun je heel eenvoudig tegengaan door achter de verwarming radiatorfolie te plakken. Radiatorfolie weerkaatst zo’n 75% tot 95% van de warmte terug in je huis. Je huis is hierdoor veel sneller warm en (nog belangrijker!) je bespaart op deze manier veel stookkosten. Zeker de aanschaf waard dus!

2. Gebruik je gordijnen

Wist je dat gordijnen ook helpen om de warmte vast te houden in huis? Ze hebben namelijk een isolerende werking. Zorg ervoor dat je de gordijnen dichtdoet net voordat het donker wordt, zodat er minder warmte ontsnapt via de ramen. Vergeet alleen niet om de gordijnen overdag wel open te houden als de zon schijnt. Dit is namelijk gratis verwarming.

Extra tip: Thermische gordijnen werken nóg beter.

3. Isoleer je woning

Je huis isoleren is misschien geen tip die je in één week kunt realiseren, maar het is zeker de moeite waard om voor de langere termijn over na te denken. Het isoleren van je huis zorgt namelijk voor een lagere energierekening, aangezien isolatie de warmte binnen het huis houdt waardoor je in de winter minder hoeft te stoken. En in de zomer zorgt isolatie er juist voor dat de warmte buiten blijft. Een bijkomend voordeel is dat isolatie geluidsabsorberend werkt, waardoor je ook minder geluidsoverlast van buiten hebt.

4. Houd je verwarming vrij

Je ziet toch nog steeds dat mensen een bank voor de verwarming zetten of een ander meubelstuk. Dit is doodzonde. Het zorgt er namelijk voor dat de warmte niet door de kamer kan worden verspreid. Zorg er daarom voor dat er zo min mogelijk spullen voor je verwarming staan.

5. Houd de deuren dicht

Waarschijnlijk is dit een tip die de meesten al kennen, maar we benoemen het toch nog maar eens: houd de deuren dicht. Met gesloten deuren voorkom je dat koude lucht uit andere delen van de woning de kamer in gaat die je probeert te verwarmen. Andersom is het ook zo dat de warmte uit een kamer minder snel wegebt als je de deuren gesloten houdt.

6. Voorkom tocht

Ken je dat vervelende gevoel van tocht in je nek die je misschien wel flinke kippenvel bezorgt? Er zijn  manieren om tocht te voorkomen die ook helpen om de warmte langer vast te houden in je woning. Kijk bijvoorbeeld goed naar je deuren en ramen en breng tochtstrips aan. Je kunt ook creatief zijn en bijvoorbeeld een handdoek onder tegen de deur leggen, zodat er geen tocht meer door die gleuf kan.

7. Investeer in dubbel glas

Ten slotte nog een gouden tip, die altijd werkt: plaats dubbel glas tegen de kou. Dubbel glas en hoog-rendement-glas isoleren namelijk veel beter dan enkel glas. Hierdoor heb je minder last van tocht en ook minder last van lawaai. Het zou bijna zonde zijn om hier niet naar te kijken, ook als je ramen en kozijnen nog niet toe zijn aan vervanging. Het levert namelijk elk jaar een forse besparing op. 


Klik hier op terug te gaan naar het nieuwsoverzicht.