Geld lenen kost geld

Soorten leningen: welke leenvorm past het beste bij jou?

Soms heb je ineens extra geld nodig. Bijvoorbeeld omdat je een auto nodig hebt voor je nieuwe baan. Of omdat er een baby op komst is en je de zolder wilt verbouwen tot kinderkamer. Of misschien zit je tijdelijk even krap bij kas. Als je niet genoeg geld op je spaarrekening hebt staan, is lenen een optie. Denk je wel eens bij jezelf: welke soorten leningen zijn er eigenlijk? Dan is dit een artikel voor jou. Doe er je voordeel mee!

Welke soorten leningen zijn er?

Als je wilt lenen, kun je kiezen voor verschillende soorten leningen:

  • persoonlijke lening
  • doorlopend krediet
  • creditcard
  • roodstand op betaalrekening
  • postorderkrediet

Leendoel

Welke leenvorm je kiest, hangt vooral af van je leendoel. Heb je geld nodig voor een grote aankoop waar je lang mee doet, zoals een auto of een huis? Dan is een persoonlijke lening een goed idee. Heb je juist tijdelijk wat meer geld nodig om een dure periode te overbruggen? Dan kun je kiezen voor een doorlopend krediet. Welke verschillen zijn er eigenlijk tussen deze twee soorten leningen? We leggen het graag aan je uit.

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening leen je in één keer een bedrag om een grote aankoop te doen. Denk aan een auto of een keuken. Het is verstandig om de looptijd van je lening af te stemmen op de levensduur van je aankoop. Zo voorkom je dat je nog aan het afbetalen bent als je de auto of de keuken niet meer hebt. Het maandbedrag, de rente en de looptijd staan van tevoren vast. Je weet dus precies welk bedrag je elke maand voor je lening betaalt en hoe lang het duurt voordat je de lening hebt afgelost. Dat is prettig als je van zekerheid houdt. Ook bij Findio kun je terecht voor een persoonlijke lening. Op onze site vind je alle informatie die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken. We vertellen je alles over de risico’s en verplichtingen en de voor- en nadelen. Denk je dat een persoonlijke lening bij jou past? Dan kun je zelf online een lening aanvragen.

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet spreek je van tevoren een kredietlimiet af met de kredietverstrekker. Dit is het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Geld dat je hebt afgelost, kun je weer opnieuw opnemen tot aan de kredietlimiet. Op deze manier heb je dus altijd geld achter de hand. Houd er wél rekening mee dat de rente niet vaststaat, maar kan veranderen. Je maandtermijn bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Als de rente omhoog gaat, wordt het gedeelte dat je aflost kleiner. Dit betekent dat je er langer over doet om je lening af te lossen. Onthoud ook dat de looptijd niet vaststaat, maar dat je de lening op een gegeven moment wél moet terugbetalen.

Findio heeft besloten om geen doorlopend krediet meer te verstrekken. Wij willen niet dat onze klanten eindeloos vastzitten aan een lening. We vinden het juist belangrijk dat ze binnen afzienbare tijd weer schuldenvrij zijn. Wil je toch een doorlopend krediet afsluiten? Kijk dan op de sites van verschillende grote banken of financieringsmaatschappijen voor meer informatie.

Andere soorten leningen

Behalve de persoonlijke lening en het doorlopend krediet zijn er nog andere soorten leningen. Denk aan een creditcard, roodstand op de betaalrekening bij je bank of een postorderkrediet. Als je een aankoop doet met een creditcard, kun je ervoor kiezen om het bedrag in termijnen terug te betalen. De rente hiervoor is vrij hoog. Dit geldt ook voor de rente die je betaalt voor roodstand of een postorderkrediet. Het is mogelijk om al deze verschillende soorten leningen bij Findio samen te voegen tot één overzichtelijke lening. Dit noemen we oversluiten. De kans is groot dat wij je een lagere rente kunnen bieden, waardoor je uiteindelijk minder voor je lening betaalt. De moeite waard om je eens in te verdiepen.

Welke van de genoemde soorten leningen je ook kiest, ga nooit over één nacht ijs. Verdiep je in de voor- en nadelen van elke leenvorm en de bijbehorende risico’s en verplichtingen. Heb je vragen, dan kun je altijd bij ons terecht. Stuur een mail naar [email protected] of bel 0800 – 346 346 0. Dan zorgen we er samen voor dat jouw lening perfect past bij jouw persoonlijke financiële situatie. Dat geeft rust!