Geld lenen kost geld

Vaste lasten bijhouden: in 5 stappen goed van start

Jouw vaste lasten bijhouden voor een beter overzicht over je financien? Voorkom dat je aan het eind van de maand geld tekort komt. In 5 handige stappen.

Overzicht in 5 stappen

Overzicht in 5 stappen. We zetten ze voor je op een rij:

 1. Verzamel jouw inkomsten
  Verzamel jouw loon, eventuele uitkeringen en bijvoorbeeld je pensioen. Zet alle inkomsten op een rij, inclusief toeslagen en/of alimentatie die je ontvangt of andere extra’s waarmee je structureel wat verdient.
  Tip: verdien je maandelijks bij en gaat dat steeds om ongeveer hetzelfde bedrag? Tel dit op bij je inkomsten. Eenmalige inkomsten tellen niet mee, bijvoorbeeld als je iets verkoopt op Marktplaats.
 2. Zet je uitgaven op een rij
  Zet alle uitgaven op een rij. Doe dit over een periode van 3 maanden. Daarna neem je daarvan het gemiddelde. Verzamel in ieder geval de kosten voor je woning, energie (gas, en licht), water en eventuele abonnementen. Verzamel daarnaast de uitgaven aan boodschappen, de auto of ander vervoer en eten en drinken buiten de deur.
  Tip: kijk goed naar vaste kosten en eenmalige uitgaven. Bepaal wat je over een periode van 3 maanden gemiddeld per maand uitgeeft, voor een goed beeld van de uitgaven.
 3. Bepaal jouw budgetten
  Verdeel de uitgaven in categorieën, voor je woning, energie, vervoer, boodschappen en eten en drinken buiten de deur. Bepaal per categorie wat je daar per maand maximaal aan wilt uitgeven.
 4. Zoek mogelijkheden om te besparen
  Bekijk de uitgaven per maand, ten opzichte van de inkomsten die je hebt verzameld. Merk je dat ergens meer geld naartoe gaat dan je vooraf had gedacht? Kijk of je daarop kunt besparen om de kosten naar beneden te brengen.
  Tip: kijk goed naar abonnementen, verzekeringen en andere vaste lasten, zoals het energiecontract. Soms kun je een goedkopere verzekering of een goedkoper contract afsluiten, waarmee je eenvoudig veel geld bespaart.
 5. Stel een spaardoel in
  Maak een extra categorie aan om te kunnen sparen. Stel jezelf een spaardoel, plan maandelijks een automatische overboeking in vanaf jouw betaalrekening en schrijf het spaardoel op. Plaats er eventueel een foto bij van het object waar je voor spaart. Dan weet je waar je het voor doet. Dat motiveert!

Vaste lasten bijhouden: voorkom dat je geld tekort komt

Gebruik je de bovenstaande 5 stappen om jouw vaste lasten bij te houden? Je maakt het risico dat je aan het eind van de maand geld tekort komt dan een stuk kleiner.

En wil je geld lenen voor een verbouwing, een nieuwe auto financieren of een ander doel? Bekijk dan vooraf of de maandlasten passen in jouw patroon van inkomsten en uitgaven. Maak hiervoor een aparte categorie.