Geld lenen kost geld
pinpas vertrouwen

Stellen vertrouwen elkaar met pinpas


95,4% geeft pinpas blindelings aan partner mee

Wanneer je samenwoont of getrouwd bent, denk je dat je alles van elkaar weet. Je vertrouwt elkaar volledig. Dat is de basis van je relatie. Maar wat als het om geld gaat? Verandert dat de zaak? Nee, gelukkig niet! Dat blijkt uit onderzoek dat onderzoeksbureau NovioResearch in opdracht van financieringsmaatschappij Findio heeft uitgevoerd onder 765 mensen in verschillende leeftijdscategorieën. Findio wilde graag weten hoe Nederlanders aankijken tegen zaken als het verdelen van uitgaven.


Wie is de ‘big spender’?

Van de samenwonende of gehuwde Nederlanders geeft ruim de helft (51,7%) toe dat ze zelf het meeste geld uitgeven in hun huishouden. Bijna een derde (31,2%) zegt dat zijn partner het meeste geld uitgeeft. Wat betekent dat voor het vertrouwen in onze partner? Durven we onze pinpas blindelings mee te geven? “Ja, ik vertrouw mijn partner met mijn pinpas!” zegt 95,4%. Dat is een hele goede score! Met het ouder worden, groeit ook ons vertrouwen. Slechts 4,6% van de samenwonende of gehuwde respondenten durft zijn pinpas niet mee te geven aan zijn partner. Dus ondanks dat bijna een derde aangeeft dat zijn partner het meeste geld uitgeeft, durven we onze pinpas toch met een gerust hart mee te geven.


Alles op één hoop

Laten we dat vertrouwen naar elkaar toe ook zien door onze eigen rekening op te zeggen en alles op één hoop te gooien? Nog geen kwart van de samenwonende of gehuwde respondenten (22,8%) heeft zijn financiën zo geregeld dat ieder alleen zijn eigen lopende rekening houdt. 1 op de 4 (25,6%) heeft naast een eigen lopende rekening ook nog een gezamenlijke rekening. Bijna de helft (44,9%) heeft samen maar één rekening waar alles binnenkomt. Hoe ouder we zijn, hoe populairder de gezamenlijke rekening is waar alles op één hoop komt.


Ieder de helft?

Hoe zit dat dan met het betalen van gezamenlijke woonlasten? Betalen we oer-Hollands ieder de helft? Dat geldt voor 14,2% van de samenwonende of gehuwde respondenten. Het merendeel (42%) verdeelt de woonlasten evenredig naar het inkomen. 1 op de 10 samenwonende of gehuwde Nederlanders (9,1%) kijkt per rekening wie deze betaalt. Een kwart (24,1%) doet gewoon waar ze op dat moment zin in hebben.

Bij samenwonende of gehuwde Nederlanders is alles op één hoop dus de populairste optie. Hier komen beide inkomens op dezelfde rekening binnen waardoor de woonlasten evenredig naar het inkomen verdeeld worden. En partners kunnen zo naar hartenlust elkaars geld uitgeven. Dat kan ook prima als je elkaar zo goed vertrouwt!


terug naar nieuwsoverzicht

terug naar Findio homepage