Geld lenen kost geld

Vijf autotrends waar je niet meer omheen kunt

Autotrends komen en gaan, maar welke trends zijn hier om te blijven? Giganten als Waymo (Google), Tesla en Uber zorgen voor de nodige innovaties, waardoor de auto-industrie continu in verandering is. Dit alles om in te spelen op de behoeftes van de consument. Wat zijn de belangrijkste autotrends anno nu? Ontdek 5 recente ontwikkelingen op autogebied in dit artikel!

1. Autonoom rijden

Rijden is op zich leuk, maar bij lange reizen, in de file of op de snelweg zou je misschien ook weleens het stuur willen loslaten. En zou in onduidelijke verkeerssituaties of bij vermoeidheid een extra paar ogen niet fijn zijn om veiliger te rijden? Autonoom rijden is helemaal van nu. Het houdt in dat auto’s steeds meer menselijke taken overnemen. Ook de regering is hier een groot voorstander van. Daarom is de Experimenteerwet van minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu ook goedgekeurd door het kabinet. Met het wetsvoorstel worden de wettelijke kaders verruimd en worden barrières weggenomen om autonoom vervoer uit te testen.

2. Platooning

Tegelijkertijd wordt onderzocht of ook vrachtvervoer autonoom kan rijden. Dit zal wel volgens een ander principe gaan dan bij personenauto’s. De focus hierbij ligt op het laten het rijden in colonnes, ook wel ‘platooning’ genoemd. Meerdere Europese landen werken hiervoor samen. De bedoeling is dat vrachtwagens automatisch kunnen remmen en optrekken zodra ze bij elkaar in de buurt komen. Het voordeel hiervan is dat de kosten van vrachtvervoer dalen, doordat je een stuk zuiniger rijdt. Autonoom rijden zou op den duur ook veiliger moeten worden, waardoor er minder ongelukken gebeuren.

3. Digitalisatie

Hoewel connectiviteit niets nieuws is voor auto's, komen er hiervoor wel steeds sneller nieuwe mogelijkheden bij. Traditionele autobedrijven proberen steeds vaker technologie te integreren in hun nieuwe modellen. Daarvoor worden zij ook gepusht vanuit technologiebedrijven. De grootste uitdaging zit hem alleen nog in de kosten. De consument verwacht namelijk dat smartphones, tablets en andere apparaten ook gecombineerd kunnen worden met het besturingssysteem van de auto, maar zijn niet altijd bereid om hier extra voor te betalen.

4. Cloud driving

Nog een recente autotrend is cloud driving. Deze autotrend is een van de gevolgen van de verdere digitalisering van de auto-industrie. Cloud driving houdt in dat bestuurders hun gepersonaliseerde bestuurdersprofielen kunnen uploaden naar de cloud. Zo kunnen ze hun voorkeuren in de toekomst in elke auto downloaden. Onder andere de stand van de stoelen, de airco, de radio, de temperatuur en de navigatie-instellingen kunnen dan met één druk op de knop ingesteld worden.

5. Elektrisch rijden

Rijden via een stekker is nog een autotrend die steeds populairder wordt. Dat heeft met allerlei voordelen te maken. Zo doet de elektrische motor tegenwoordig nauwelijks onder voor een verbrandingsmotor. De Tesla Model S zit bijvoorbeeld binnen 2,28 seconden op 97 kilometer per uur. Dat is de op één na snelste tijd ooit genoteerd. En dat terwijl de Tesla Model S een normale gezinswagen is en niet gebouwd is als racemonster. Ook de actieradius van elektrische auto’s blijft toenemen, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je zonder stroom komt te zitten. Daarbij komt dat het aantal oplaadpunten toeneemt en dat de laadtijden steeds korter worden. Of je het ook voelt in de portemonnee lees je hier.

Terug naar het nieuwsoverzicht