Waar moet je op letten bij investeren in oldtimers?

Door de daling van de rente worden andere vormen van investeringen steeds aantrekkelijker. Je kunt investeren in whisky, kunst en huizen, maar oldtimers zijn mogelijk een nog betere investering. In de afgelopen zes jaar is de gemiddelde waarde van oldtimers namelijk met maar liefst 160% gestegen. Maar hoe en wanneer kun je het beste investeren in deze auto’s? En waar moet je dan op letten?

Denk goed na over de kosten

Of je nu een oldtimer koopt om er zelf in te rijden of dat je deze puur koopt als investering, eerst moet je goed nadenken over de kosten voor de aanschaf van een klassieker. Het onderhoud en de restauratie van een auto kosten nu eenmaal ook geld. Het restaureren van een auto is vaak niet heel ingewikkeld, maar door de schaarste van kleine onderdelen kan het snel duur worden. Het is goed om je hier bewust van te zijn als je gaat investeren in een auto.

Kies bewust voor een bepaalde auto

Stel je wilt nog steeds investeren in een auto, welke auto kies je dan? Zorg er in ieder geval voor dat je een auto kiest waar je zelf enthousiast over bent. Een investering in een auto is vaak voor langere tijd, dus ook na een paar jaar moet je nog blij zijn met de auto. Dit maakt het gemakkelijker om energie te steken in het onderhoud van de auto, dat van groot belang is. Een liefdevol gerestaureerde oldtimer zal namelijk meer opleveren dan een oude roestbak. Dit betekent overigens niet dat de investering in het restaureren van een auto altijd de waarde zal weerspiegelen.

Investeren in een oldtimer of youngtimer?

Wat ook meespeelt bij investeren in een auto is of je kiest voor een oldtimer of voor een youngtimer. Een auto wordt pas een oldtimer wanneer deze 25 jaar of ouder is. Youngtimers zijn auto’s tussen de 15 en 25 jaar oud. Vanwege de jonge leeftijd zullen youngtimers een stuk goedkoper zijn dan hun oudere broers. Door de lage prijs zou juist een youngtimer weleens een slimme investering kunnen zijn, omdat youngtimers straks ook het predicaat ‘oldtimer’ krijgen. Neem dit dus mee in je keuze.

Let op de zeldzaamheid van de auto

Als je een auto wilt kiezen om in te investeren, is ook de zeldzaamheid van de auto van belang. Wat zeldzaam is, is duur. Een logische redenering vanuit vraag en aanbod. Een auto waarvan er maar 2000 zijn gemaakt, levert doorgaans dan ook meer op dan een auto waarvan er 20.000 van de productieband zijn gerold. Ook lijkt er een voorkeur te zijn voor paardenkracht. Hoe meer paardenkracht de auto heeft, hoe hoger de marges later kunnen uitvallen. Dit is zeker iets om rekening mee te houden.

Laat je goed informeren

Nog een laatste tip als je gaat investeren in auto’s: laat de auto die je op het oog hebt, altijd door een onafhankelijke partij keuren. Let er goed op dat alle originele componenten er nog in zitten en dat deze niet zijn vervangen, let hierbij goed op de “matching numbers” van de onderdelen. Dit zal namelijk invloed hebben op de uiteindelijke prijs. Het is daarom ook verstandig om goed research te doen en om je te laten informeren als je denkt te weinig kennis van auto’s te hebben. Jouw investering in een auto wordt dan sneller een succes.