Geld lenen kost geld

Wat geven Nederlanders uit aan vakantie?

Voor veel Nederlanders is de vakantie het eerste waarop bezuinigd wordt in tijden van een krap budget. Toch gaan de meeste Nederlanders op vakantie. Zo blijkt uit onderzoek dat NovioResearch in opdracht van Findio heeft uitgevoerd onder 765 Nederlanders in verschillende leeftijdscategorieën.


Merendeel Nederlanders gaat op vakantie

De vakantie is voor veel mensen iets om naar uit te kijken. Het vooruitzicht van een zonnig strand of juist een actieve trip maakt menig Nederlander dan ook gelukkig. Weinig verrassend dus dat we massaal op vakantie gaan. Bijna driekwart van de Nederlanders is er dit jaar even tussenuit gegaan.

Vakantie hoog op bezuinigingslijstje

Tegelijkertijd blijkt de vakantie een typisch luxeproduct en een kostenpost waar als eerste op bezuinigd wordt in tijden van (geld)crisis. Zo geeft 25% van de ondervraagden aan dat de vakantie bovenaan de bezuinigingslijst staat. Op de voet gevolgd door uitgaan/uit eten gaan, dat met 24,7% de tweede plek vervuld.

Het al dan niet schrappen van de vakantie lijkt deels leeftijdsgebonden te zijn. Zo zegt 19,3% van de Nederlanders tussen de 18 en 30 jaar op de vakantie te bezuinigen. Onder de 45-plussers ligt dit aantal met 30,4% beduidend hoger. Dus weinig verrassend dat deze groep eerder dan andere groepen aangeeft niet op vakantie te gaan.                                                                                       

Gemiddeld vakantiebudget tussen de 1000 en 2500 euro

Van de driekwart van Nederlanders die wel op vakantie gaan, geeft het grootste deel een bedrag boven de 1000 euro uit aan hun vakantie. De goedkopere vakanties van 500 euro of minder blijven ook nog steeds populair. Daarentegen zijn er ook mensen die blijkbaar flink hebben gespaard: 4,1% van de Nederlanders geeft namelijk 5000 euro of meer uit aan hun reis. Letterlijk en figuurlijk een berg geld!


terug naar nieuwsoverzicht

terug naar Findio homepage