Geld lenen kost geld

Zo koop je een boot in 5 stappen

Het is mooi weer en dan is varen natuurlijk een van de leukste bezigheden in een waterrijk land als Nederland. Zie jij jezelf al varen door de grachten, plassen of meren? Je bent in dat geval niet de enige als je overweegt om een boot te kopen. Maar ga je een boot kopen, waar moet je dan precies op letten?

Stem je boot op je vaargebied af
Bepaal eerst waar je wilt gaan varen. Een gracht vaart heel anders dan een open meer en in beide vaargebieden moet een boot aan andere eisen voldoen. Een sloep is bijvoorbeeld niet heel geschikt voor open meren, maar is juist wel handig als je vaart in grachten. Ook maakt snelheid uit. Voor boten met een snelheid boven 20 kilometer per uur heb je een vaarbewijs nodig. Let daar op bij jouw keuze.

Bepaal met wie je wilt gaan varen

Houd rekening met jouw sociale leven als je een boot gaat kopen. Wil je met het hele gezin varen of juist liever alleen? Dit is bepalend voor jouw keuze voor een boot. Een kleine open zeilboot is namelijk niet erg geschikt om met het hele gezin de hele dag op te vertoeven. En aan de andere kant heb je geen boot van 10 meter nodig als je in je eentje wilt gaan varen.

Bekijk de boot altijd eerst

Een fantastische aanbieding op het internet kan in het echt ook tegenvallen. Koop daarom nooit een boot voordat je hem hebt gezien. Heb je geen verstand van boten? Neem dan iemand mee die dat wel heeft. Vraag ook altijd om een proefvaart als je een boot gaat kopen, zodat je zelf kunt ervaren of de boot goed voelt.

Leg de koop vast

Veel boten hebben geen registratie. Voor langzame plezierboten is registratie ook niet verplicht. Toch is het handig om de koop ook dan vast te leggen op papier. Leg daarbij duidelijk de afspraken tussen jou en de verkoper vast. Vergeet ook niet om in de overeenkomst de inventaris van de boot op te nemen. Hiermee voorkom je mogelijke problemen in de toekomst.

Check je vergunningen

Elke gemeente hanteert andere voorwaarden, dus controleer altijd welke voorwaarden voor het hebben van een boot voor jouw gemeente gelden. Voor een plezierboot heb je vaak geen ligplaatsvergunning nodig en heb je aan een vignet genoeg. Heb je wel een ligplaatsvergunning nodig? Check dan meteen wat de wachttijd daarvoor is. Wellicht is het verstandiger om je plezierboot in een andere gemeente alvast aan te leggen terwijl je wacht, zodat je toch kunt varen.

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht