Geld lenen kost geld

Zo kun je in 10 stappen je badkamer verbouwen

Sta jij op het punt om je badkamer te verbouwen? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Dat is begrijpelijk, want voor een verbouwing van je badkamer heb je een breed scala aan vakmensen nodig als je geen doe-het-zelver bent. Daardoor kun je snel het overzicht verliezen. Gelukkig hebben wij een stappenplan voor jou. Met deze 10 stappen kun je direct aan de slag om je badkamer te verbouwen.

Stap 1: Maak een schets

Het is belangrijk om van tevoren een ontwerp te maken van hoe je de badkamer wilt hebben. Hier kun je een ruitjesblok voor gebruiken. Bedenk daarvoor een schaal, bijvoorbeeld dat elk vakje voor 20 centimeter staat. Zo kun je een plattegrond creëren en bepalen of alles past. Dit helpt ook als je een aannemer wilt inschakelen. De aannemer weet dan precies wat jouw wensen zijn.

Stap 2: Traceer het leidingnetwerk

Begin bij een verbouwing niet meteen met het slopen van of boren in wanden en vloeren. Het is belangrijk om eerst te weten waar alle water-, gas- en elektraleidingen lopen in de muren en vloer van je badkamer. Dan weet je zeker dat je niet per ongeluk een leiding doorboort.

Stap 3: Sloop de oude badkamer eruit

Het sloopwerk is misschien wel het leukste onderdeel van de hele verbouwing. Bij groot sloopwerk is het belangrijk om advies in te schakelen van een expert. Slopen is namelijk meer dan zomaar de hamer gebruiken. Een foute tik met de hamer en er kan meer gesloopt worden dan je bedoelde.

Stap 4: Verleg de leidingen

Afhankelijk van waar jij je sanitair wilt hebben, moeten er soms leidingen verlegd worden. Dat is een precisieklus, want bij een verkeerde uitvoering kan er lekkage ontstaan. Het is geen gemakkelijke klus voor een doe-het-zelver. Heb je weinig ervaring of ben je niet zo handig? Schakel dan een loodgieter in.

Extra tip: Houd er rekening mee dat alle badkameronderdelen die stroom kunnen geleiden, geaard moeten worden.

Stap 5: Verplaats de elektra

Wil je ook een stopcontact op een andere plaats hebben? Dan zal je elektriciteitskabels moeten verleggen en een nieuw stopcontact moeten plaatsen. Werken met elektra kan erg gevaarlijk zijn als je weinig ervaring hiermee hebt. Het is dan verstandiger om ook hiervoor een expert in te schakelen.

Stap 6: Egaliseer de ondergrond

Voordat je een nieuwe vloer legt, zal je de bestaande vloer moeten egaliseren. De ondergrond moet immers perfect egaal en glad zijn. Een niet perfecte ondergrond kan namelijk de kwaliteit, het uiterlijk en de levensduur van de nieuwe vloer nadelig beïnvloeden.

Stap 7: Ga aan de slag met tegelen en voegen

Tegels zijn gemakkelijk schoon te maken en waterbestendig. Daarmee zijn ze ideaal voor de badkamer. Ga wel goed voorbereid te werk. Gebruik bijvoorbeeld een houten raamwerk, zodat de tegels recht worden gezet. Ook is het belangrijk om het voegen van de tegels zorgvuldig te doen. Dit bevordert de waterdichtheid van het tegelwerk, maar zorgt ook voor een mooi eindresultaat.

Stap 8: Plaats het plafond

Het plafond in de badkamer bepaalt grotendeels de sfeer van je badkamer. Vaak onderschatten mensen wat er komt kijken bij het plaatsen van een plafond. Werk boven je hoofd begint na een paar uur toch zwaar te worden. Maar wat vooral lastig blijft, is de vlakheid. Als je voor kwaliteit gaat, is het aan te raden om een vakman met meer ervaring in te huren.

Stap 9: Plaats het sanitair

Nu kun je het sanitair gaan plaatsen. Je krijgt hierbij ook te maken met de aan- en afvoer van water. Als het goed is, heb je de leidingen perfect afgesteld of laten afstellen. Je hoeft dan alleen nog maar een aansluitstuk toe te voegen om de leidingen met het sanitair te verbinden. Kom je niet goed uit? Geen probleem! Met een verlengstuk of wat zaagwerk zorg je ervoor dat alles alsnog precies past.

Stap 10: Sluit de elektra en verlichting aan

Als laatste stap sluit je alle verlichting aan. Een lamp aansluiten is niet moeilijk. Wel is het nodig om dit veilig te doen door de bijgesloten instructies op te volgen. In de instructies staat hoe de lampen en draden moeten worden vastgemaakt. Zorg er altijd voor dat de stroom uit staat, voordat je met elektra gaat werken.