Geld lenen kost geld

Zo kun je in 10 stappen je keuken verbouwen

Sta jij op het punt om je keuken te verbouwen? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Dat is begrijpelijk, want voor een verbouwing van je keuken heb je een breed scala aan vakmensen nodig als je geen doe-het-zelver bent. Daardoor kun je snel het overzicht verliezen. Gelukkig hebben wij een stappenplan voor jou. Met deze 10 stappen kun je direct aan de slag om je keuken te verbouwen.

Stap 1: Ontwerp je keuken

Het is belangrijk om van tevoren een ontwerp te maken van hoe je de keuken wilt hebben. Dit betekent niet alleen aangeven wat voor soort deurtjes en koelkast je wilt, maar ook de indeling schetsen. Wil je de indeling zo veel mogelijk hetzelfde houden of wil je juist alles op een andere plek hebben? Afhankelijk van je keuze moet je wellicht eerst leidingen of elektra verleggen.

Tip: Maak bij het ontwerpen ook gelijk een keuze tussen gas of elektrisch. Ook dit heeft namelijk gevolgen voor je indeling.

Stap 2: Traceer het leidingnetwerk

In je keuken lopen veel verschillende leidingen voor elektriciteit, water en wellicht ook gas. Voordat je begint met het verbouwen van je keuken is het handig om te weten waar alles precies loopt. Dan weet jij in welk deel je niet zomaar kunt boren. Ook weet je hierdoor welke leidingen je moet aanpassen aan de hand van je ontwerp.

Stap 3: Sloop de oude keuken eruit

Je hebt je indeling gemaakt en het leidingnetwerk getraceerd. Daardoor weet je precies wat je wel en niet moet verwijderen. Met het gebruikelijke sloopwerk verwijder je de oude keuken. Als je nieuwe tegels wilt plaatsen, is het handig om ook deze te verwijderen.

Stap 4: Verleg de water- en afvoerleidingen

Wil je de wasbak aan de andere kant van de keuken plaatsen? Dan moeten waarschijnlijk ook enkele leidingen verlegd worden voor de aan- en afvoer van water. Pas wel op, want dit is een precisieklus. Wanneer je onzorgvuldig te werk gaat, kan er lekkage ontstaan. Als je minder vertrouwen hebt in je eigen kunnen, kun je ook een loodgieter inschakelen. Dat kost iets meer, maar dan ben je er zeker van dat je geen lekkages krijgt.

Stap 5: Verplaats de elektra

Waarschijnlijk moet je ook elektra verplaatsen in je keuken en wellicht wil je ook meer stopcontacten in je nieuwe keuken. Dat betekent dat je elektriciteitskabels moet verleggen of misschien wel vervangen. Ook bij het verplaatsen van elektriciteitskabels moet je zorgvuldig te werk gaan. Werken met elektra kan gevaarlijk zijn en is dan ook niet iets voor de onervaren klusser. Ook hiervoor geldt dus dat het veiliger is om dit door een professional te laten doen.

Stap 6: Ga aan de slag met de muur

De achterwand bepaalt voor een groot deel de sfeer van je keuken. Je kunt kiezen uit verschillende materialen: tegels, natuursteen of misschien wel glas. Afhankelijk van het sloopwerk dat je hebt verricht, moet je eerst de muur stuken, zodat deze weer egaal is.

Belangrijk: als je tegels wilt plaatsen, zet de voegen dan zorgvuldig. Hierdoor wordt het tegelwerk waterdicht én gaat het langer mee.

Stap 7: Egaliseer de ondergrond en leg de vloer

Voordat je de keuken gaat plaatsen, pak je eerst de vloer aan. Zorg ervoor dat deze eerst geëgaliseerd wordt. Wanneer de ondergrond niet egaal is, heb je namelijk kans dat de vloer minder lang meegaat. Bovendien is een egale vloer mooier om naar te kijken. Tegels zijn erg populair als vloer, maar ook houten, keramische en zelfs PVC-vloeren kunnen mooi staan in je nieuwe keuken.

Stap 8: Plaats de nieuwe keuken

Alles ligt nu klaar voor gebruik in de keuken, dus kun je de keuken daadwerkelijk plaatsen. Als het goed is, heb je alles zorgvuldig opgemeten en is alles perfect op maat geleverd. Let wel op dat bij het plaatsen ook nauwkeurigheid nodig is, aangezien alles zo precies is afgesteld.

Tip: je zult wellicht ook het keukenblok op een aantal plaatsen moeten verankeren, zodat dit niet gaat bewegen.

Stap 9: Sluit de elektra en verlichting aan

Als de keuken is geplaatst, kun je ook alle elektra aansluiten. Lampen aansluiten is niet moeilijk. Wel is het nodig om dit veilig te doen door de instructies bij de lamp op te volgen. In de instructies staat hoe de lampen en draden moeten worden vastgemaakt. Zorg er ook altijd voor dat de stroom uitstaat, voordat je met elektra gaat werken.

Stap 10: Afkitten

Nu de keuken vrijwel af is, blijft er nog één klus over: alle naden waterdicht afkitten. Zo voorkom je waterschade aan je nieuwe kastjes en nare schimmelvorming. Dan kun je daarna echt genieten van je nieuwe keuken.