Geld lenen kost geld

Zo kun jij je auto verkopen in 5 stappen!

Stel je hebt een nieuwe auto op het oog, maar je zit ook nog met je oude auto. Hoe kun jij dan zo snel mogelijk je auto verkopen? In dit artikel lees je hoe je dit doet in 5 simpele stappen.

Stap 1: Kies een verkoopkanaal

Je kunt op drie verschillende manieren je auto verkopen. De meest voorkomende manier is de auto inruilen bij het kopen van een nieuwe auto. Dit is de meest eenvoudige oplossing. Je krijgt in dat geval een redelijke prijs voor je auto, maar tegelijkertijd valt op je nieuwe auto nog maar weinig af te dingen. Een andere optie is de auto verkopen aan een particulier of je auto verkopen via een online veiling. In zo’n veiling kun je zelf bepalen of jij het hoogste bod accepteert of niet.

Stap 2: Bepaal je prijs

Het is belangrijk om te weten hoeveel jouw auto waard is voordat je hem verkoopt. Maar het is natuurlijk lastig om zelf de prijs in te schatten en daarbij objectief te zijn. Het is daarom goed om vergelijkbare auto’s die worden aangeboden te bekijken. Let hierbij, naast het merk en type auto, vooral op het bouwjaar, de kilometerstand en het type motor. Een andere handige tool om de prijs voor je auto te bepalen, is de koerslijst van BOVAG.

Stap 3: De proefrit

Als je een geïnteresseerde koper hebt, moet je hem of haar de mogelijkheid bieden om de auto uitgebreid te bekijken. Een proefrit is hierbij gebruikelijk. De potentiële koper zal de auto met verschillende snelheden en op verschillende soorten wegdek willen testen. Als de koper graag zelf een proefrit maakt, kan dat natuurlijk ook. In dat geval is het wel verstandig om de geïnteresseerde van tevoren een proefritverklaring te laten invullen. Rijd ook altijd zelf mee in dit soort gevallen.

Stap 4: Sluit een koopovereenkomst af

Alhoewel een mondelinge overeenkomst net zo bindend is als een schriftelijke overeenkomst, is het toch verstandig om de verkoop vast te leggen in een koopovereenkomst. Hierin staan alle afspraken met de verkoper, zoals de prijs, leveringstermijn en kilometerstand. Wanneer alles op papier staat, is er weinig discussie meer mogelijk in een later stadium. Voor een koopovereenkomst kun je gebruikmaken van een van de modelcontracten van BOVAG.

Stap 5: De overdracht

Als je je auto verkoopt aan een dealer, verzorgt de dealer meestal alle benodigde documenten. Verkoop je de auto aan een particulier? Dan zal je zelf enkele zaken in orde moeten maken. Zo dien je het kenteken op naam van de koper te zetten en ontvang jij van de koper een vrijwaringsbewijs. Dit bewijs zorgt ervoor dat je geen verantwoordelijkheid meer hebt voor de auto. Bewaar dit bewijs dus goed! Vanaf dit moment kun je ook stoppen met het betalen van de belastingen. De Belastingdienst zal te veel betaald geld automatisch terugstorten. Let wel op dat de verzekeraar vaak om een kopie van het vrijwaringsbewijs vraagt om je verzekering stop te zetten.

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door bezoek aan deze website geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.
Ga akkoord