Geld lenen kost geld

Zo kun jij je eerste huis in 10 stappen kopen!

Bij het kopen van een woning komt veel kijken. Zeker als het de eerste keer is dat je een huis koopt, moet je goed op de hoogte zijn van alle onderdelen van het koopproces. Wij leggen daarom in 10 makkelijke stappen uit hoe je eerste huis kopen in zijn werk gaat.

1. Bereken de hoogte van je hypotheek

Het is natuurlijk handig om te weten wat je kunt besteden. Maak dus eerst een berekening om de hoogte van je maximale hypotheek vast te stellen. Beslis ook meteen hoeveel eigen geld je extra zou willen inleggen, zodat je je maximale aankoopbedrag weet.

2. Zoek jouw droomwoning

Nu je jouw maximale aankoopbedrag hebt vastgesteld, kun je op zoek gaan naar jouw droomhuis. Daarvoor kun je een makelaar inschakelen of zelf op zoek gaan naar een mooie woning. Een makelaar heeft vaak een breder aanbod dan het aan bod dat je kunt vinden als je zelf zoekt, maar hiervoor betaal je dan ook extra kosten.

3. Bezichtig de woning

Heb je een huis gevonden dat je heel mooi vindt? Maak dan een afspraak met de makelaar van de verkopers voor een bezichtiging.

4. Bepaal de waarde van het huis

De waarde van het huis bepalen is een belangrijke stap. Je wilt immers niet te veel betalen voor een woning. Als je de waarde van het huis hebt vastgesteld, kun je beter je openingsbod bepalen.

5. Breng een bod uit

Je hebt je droomhuis gevonden, maar nu moet je er nog voor zorgen dat je dit huis daadwerkelijk krijgt. Bij stap 1 heb je al berekend hoeveel je kunt betalen voor een woning. Nu kun je een bod uitbrengen. Het is natuurlijk lastig om te bepalen hoe hoog het bod moet zijn. Vaak kun je nog enigszins iets van de prijs af krijgen. Zijn er echter meer kapers op de kust? Dan moet je een hoger bod uitbrengen.

6. Onderteken de koopakte

Wordt je bod geaccepteerd door de verkoper? Dan is het niet alleen tijd voor een feestje, maar moet je ook alles officieel regelen. Dit doe je door eerst een koopakte op te stellen met de verkoper. Hierin staan de afspraken rondom het kopen van de woning.

7. Sluit een hypotheek af

Zodra je de koopakte hebt ondertekend, kun je een hypotheek afsluiten. Als het goed is, heb je bij stap 1 al bepaald wat jouw maximale hypotheek is. Bij het afsluiten van een hypotheek zal je altijd een taxatierapport van de woning moeten aanleveren. Zo heeft de geldverstrekker zekerheid over hoeveel de woning waard is.

8. Laat een bouwkundige keuring doen

Het is verstandig om het huis gedurende het aankoopproces te laten inspecteren door een bouwkundig ingenieur. Dat geldt zeker als het om een oudere woning gaat. Bij zo’n inspectie kom je erachter of het huis gebreken heeft die je niet hebt gezien tijdens de bezichtiging. Komt er iets aan het licht? Dan kun je natuurlijk heronderhandelen over de prijs.

9. Naar de notaris!

Heb je de koopakte getekend en de hypotheek aangevraagd? Dan kun je op de dag van de overdracht de leveringsakte tekenen. Hierdoor wordt je officieel eigenaar van de woning. Deze leveringsakte teken je altijd bij de notaris. De notaris is namelijk de enige die de aankoop in de registers van het Kadaster mag bijschrijven.

10. Geef een housewarming

Je hebt de sleutels van het huis. Nu is de tijd aangebroken om eventueel te verbouwen en in ieder geval te verhuizen. Ben je klaar? Dan hoef je alleen nog een housewarming te geven om met vrienden en familie te vieren dat jij je eerste huis hebt gekocht.

Lees ook hier 10 tips om stressvrij te verhuizen!

Deze website maakt gebruik van cookies. Door bezoek aan deze website geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.
Ga akkoord