Geld lenen kost geld

Is mijn persoonlijke lening aftrekbaar?

Is jouw persoonlijke lening aftrekbaar? Een belangrijke vraag als je gaat verbouwen, als je een nieuwe keuken koopt of als je er een auto mee wilt financieren. Of je de lening mag aftrekken, hangt af van waar je het geld voor gebruikt.

Is een persoonlijke lening aftrekbaar?

De persoonlijke lening kun je gebruiken op de manier die jij wilt:

 • Nieuwe auto kopen
  Koop je een nieuwe (of gebruikte) auto met een persoonlijke lening? Die is niet aftrekbaar. Dat geldt voor alle voertuigen die je financiert.
 • Restschuld hypotheek financieren
  Heb je een restschuld en wil je die met een persoonlijke lening financieren? De lening is dan niet aftrekbaar, omdat het niet gaat om woningverbetering.
 • Nieuwe keuken, badkamer, tuin of aanbouw
  Koop je een nieuwe keuken of badkamer en laat je die plaatsen? Of kies je voor een nieuwe tuin of een aanbouw? De lening die je daarvoor afsluit, is wel aftrekbaar, omdat er sprake is van woningverbetering.
 • Isolatie verbeteren
  Geld lenen om het huis (beter) te isoleren? Isolatie maakt deel uit van de woning én zorgt voor verbetering van de woning. De persoonlijke lening is wel aftrekbaar. 


Het is belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden voor een aftrekbare persoonlijke lening. De rente van een persoonlijke lening is aftrekbaar in Box 1 - belastbaar inkomen uit werk en woning. Voorwaarde daarbij is wel dat je de lening gebruikt om je huis te verbeteren. Een lening voor nieuwe meubels is dus niet aftrekbaar. Vraag een financieel adviseur of onze specialisten om advies als je twijfelt. Ze helpen je graag.

Over het bedrag dat je leent, betaal je rente. Die rente is aftrekbaar, waardoor je daarvan fiscaal voordeel hebt. Op die manier pakt een lening voor een verbouwing goedkoper uit. De persoonlijke lening kost netto minder dan wat je er bruto per jaar voor betaalt. Het verschil is het belastingvoordeel dat je hebt, zodra je de inkomstenbelasting afdraagt aan de Belastingdienst.

Tip: de persoonlijke lening is aftrekbaar in Box 1. Dat is belangrijk tijdens de Belastingaangifte. Box 1 gaat over jouw werk, inkomen en de eigen woning. Als je geld leent voor de aanschaf of verbetering van jouw (eerste) eigen woning mag je die persoonlijke lening aftrekken.

Welk voordeel levert een aftrekbare lening op?

Benieuwd wat een fiscaal aftrekbare lening interessant maakt? Je betaalt belasting over het inkomen dat je verdient, bijvoorbeeld uit loon (bij een vaste baan) of uit winst (als ondernemer). Tegenover het inkomen mag je sommige kosten zetten, zoals die voor je eigen woning.

Het betekent dat je de rente die je betaalt over de persoonlijke lening voor jouw woning mag aftrekken van het inkomen dat je verdient. Een voorbeeld:

Je verdient € 37.000 per jaar. Je betaalt daarover in 2020 een bedrag van € 8334 aan inkomstenbelasting als je verder geen aftrekposten hebt. Sluit je een persoonlijke lening van € 5000 af voor een nieuwe keuken? Dan mag je de rente die je daarover betaalt, aftrekken van jouw belastbare inkomen. Stel dat je over de lening € 200 rente per jaar betaalt. Je mag dat bedrag aftrekken van je inkomen, waardoor jouw belastbare inkomen nog € 36.800 (€ 37.000 - € 200) bedraagt.

Je betaalt in 2020 een bedrag van € 8236 aan inkomstenbelasting. Dat is € 98 minder dan zonder de persoonlijke lening. Dit betekent dat je aan nettorente nog maar € 102 per jaar betaalt (€ 200 - € 98 belastingvoordeel).

Persoonlijke lening voor verbouwing: aftrekbaar

Gebruik je de persoonlijke lening voor een verbouwing? Dan is de rente die je daarover betaalt, aftrekbaar. Het betekent dat je netto minder kosten maakt dan je er bruto voor betaalt. Dankzij het voordeel bij de Belastingdienst is de lening een relatief goedkopere manier om de verbouwing, aanbouw, nieuwe keuken of bijvoorbeeld de badkamer te financieren.

Tip: je hoeft de aftrekbaarheid van je persoonlijke lening niet zelf aan te melden bij de Belastingdienst. Die is daar automatisch van op de hoogte, dankzij de registratie van jouw lening bij Bureau Krediet Registratie. Dat betekent dat de gegevens van de lening standaard alvast voor je staan ingevuld als je de belastingaangifte doet. Uiteraard is het wel belangrijk om te controleren of het allemaal klopt.

Je kunt online jouw persoonlijke lening aanvragen. Vervolgens ontvang je van ons een vrijblijvende offerte. Zodra we je aanvraag en de benodigde stukken hebben gecontroleerd en goedgekeurd, wordt het geld op je rekening gestort. Je kunt altijd boetevrij aflossen. Je weet elke maand precies wat je moet betalen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.