Geld lenen kost geld

Welke lening past bij mij?

Bij Findio kun je terecht voor twee vormen van consumptief krediet: een Persoonlijke Lening of een Doorlopend Krediet. Met het schema hieronder kun je zélf bepalen of een Persoonlijke Lening of een Doorlopend Krediet beter bij jouw wensen past.


  Persoonlijke Lening Doorlopend Krediet

Doelgroep

 
De Persoonlijke Lening is geschikt voor mensen die:
 • op zoek zijn naar zekerheid, in de vorm van een vaste looptijd en een vaste rente.
 • minimaal 21 en maximaal 74 jaar oud zijn.
 • een vast leendoel hebben.

De Persoonlijke Lening is minder geschikt voor mensen die: 

 • een terugkerende geldbehoefte hebben
Het Doorlopend Krediet is geschikt voor mensen die:
 • een regelmatig terugkerende geldbehoefte hebben.
 • ook regelmatig extra willen terugbetalen.
 • minimaal 21 en maximaal 59 jaar oud zijn.
 • liever een variabele rente betalen.

Het Doorlopend Krediet is minder geschikt voor mensen die:

 • op zoek zijn naar zekerheid, in de vorm van een vaste looptijd en een vaste rente.
Leenbehoefte

Een lening voor een eenmalige grote uitgave, waarbij duidelijk is welk bedrag nodig is.

Behoefte aan flexibiliteit in een lening, waarbij onduidelijk is hoeveel geld er nodig is. Bijvoorbeeld voor onverwachte uitgaven (tot aan de afgesproken limiet).voor onverwachte uitgaven tot aan de afgesproken limiet.

Rente

Vaste rente

Variabele rente*

Looptijd

Vaste looptijd

Geen vaste looptijd
Maandbedrag

Iedere maand hetzelfde bedrag, bestaand uit een deel aflossing en een deel rente.

Iedere maand hetzelfde maandbedrag, bestaand uit een deel aflossing en een deel rente (alleen over het opgenomen bedrag).

Afgeloste bedragen weer opnemen Afgeloste bedragen kun je niet opnieuw opnemen.

Afgeloste bedragen kun je opnieuw opnemen tot aan de afgesproken limiet.**

Te lenen bedrag

Vast bedrag tussen de € 5000 en € 75.000

Vast bedrag met een limiet tussen de € 5000 en € 15.000
Afbouw Bij een Persoonlijke Lening los je af tot aan de einddatum van het contract. Bij een Doorlopend Krediet los je vanaf je 60e af tot de limiet € 0 is.
Extra aflossen Zonder extra kosten Zonder extra kosten
Jouw leeftijd minimaal 21 en maximaal 74 jaar oud minimaal 21 en maximaal 59 jaar oud

* De rente bestaat uit:

 • Fundingkosten: de kosten die wij aan onze geldverstrekkers betalen. Hiermee kunnen wij het geld inkopen dat wij aan jou uitlenen. 
 • Risicokosten: de kosten die wij maken om het kredietrisico af te dekken. Dit is het risico dat wij lopen dat klanten ons niet terugbetalen. De hoogte van dit risico verschilt per klant en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de looptijd van jouw lening, het geleende bedrag en de sector waarin je werkt.
 • Winstopslag: de vergoeding voor onze moedermaatschappij (Crédit Agricole Group). Deze vergoeding zijn wij verschuldigd voor het ter beschikking stellen van kapitaal.
 • Onze kosten voor bedrijfsvoering (onder andere personeelskosten, IT-kosten en de vergoeding voor derden (onder andere autodealerbedrijven).

Als een van deze onderdelen verandert, kunnen wij de rente wijzigen. De belangrijkste variabelen zijn de fundingkosten en de risico-opslag. Dit worden hierna toegelicht.

** Als je meer opneemt, duurt het langer voordat je de lening aflost en betaal je meer rente. De opgenomen bedragen moet je ook steeds weer aflossen.

Fundingkosten

Een doorlopend krediet is een flexibel type lening. Je kunt namelijk op ieder moment geld opnemen (uiteraard tot de afgesproken kredietlimiet) of aflossen. Het is zelfs mogelijk om je doorlopend krediet op ieder gewenst moment kosteloos te beëindigen.
Het flexibele karakter van doorlopende kredieten leidt tot variabele fundingkosten. Dit betekent dat wij voor doorlopend kredieten steeds voor korte periodes geld moeten aantrekken op de geldmarkt. Dit brengt hogere kosten met zich mee.

De hoogte van de fundingkosten die je betaalt, is met name afhankelijk van twee factoren:
1. de basisrente op de geldmarkt
2. de liquiditeitsopslag

Wij trekken gelden aan op de interbancaire geldmarkt. Naast een basisrente (een gewogen gemiddelde van de één, twee- en driemaands Euribortarieven) betalen wij voor deze gelden ook een liquiditeitsopslag. Deze liquiditeitsopslag is hoger voor leningen van lage kwaliteit dan voor die van gemiddelde of hoge kwaliteit.

Hoe hoger de basisrente of de liquiditeitsopslag, hoe hoger onze fundingkosten zijn. Een stijging van de fundingkosten betekent dus ook dat de rente voor je lening toeneemt. En andersom: hoe lager de basisrente of de liquiditeitsopslag, hoe lager onze fundingkosten en hoe lager de rente voor jouw lening is.

Risico-opslag

De risico-opslag die wij aan jou in rekening brengen, is afhankelijk van het kredietrisico dat wij lopen bij het verstrekken van een lening. Voor de beoordeling van het kredietrisico zijn onder meer jouw persoonlijke financiële situatie en jouw gezinssituatie van belang. Op basis hiervan word je op het moment van de kredietaanvraag ingedeeld in een bepaalde klasse op basis van het risico dat wij lopen dat jij je lening niet zou terugbetalen. Daarnaast is de hoogte van de risico-opslag afhankelijk van de hoogte van de verstrekte lening.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door bezoek aan deze website geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.
Ga akkoord