Geld lenen kost geld

7 handige bespaartips voor de zomer

Wij Nederlanders willen liever niet meer geld uitgeven  dan nodig is, toch? Laat besparen nu iets zijn wat je het hele jaar kunt doen. Een paar eenvoudige aanpassingen kunnen je al helpen om ook tijdens de warme zomermaanden minder geld kwijt te zijn. Met deze 7 tips bespaar je gemakkelijk wat extra euro’s!

1. Zet je koelkast op een koele plek

Zo’n 14% van de energiekosten van een gemiddeld huis gaat op aan de koelkast en vriezer. Die kosten kun je eenvoudig terugdringen door je koelkast neer te zetten op een koele plek in huis. Als je koelkast naast bijvoorbeeld een oven of direct in het zonlicht staat, moet hij namelijk veel harder werken. Op een koele plek verbruikt je koelkast een stuk minder energie.

Extra tip: Ook de hoeveelheid voedsel in je koelkast beïnvloedt de energiekosten. Een koelkast die voor 2/3 vol is, verbruikt minder energie dan een lege koelkast. Let er bij het aanvullen van je koelkast wel op dat je warme producten eerst laat afkoelen voordat je ze in de koelkast zet.

2. Gebruik je ramen voor koude lucht

Gebruik je vaak een ventilator of de airconditioning voor koude lucht? Dan kun je energie besparen door in plaats daarvan je ramen ’s nachts open te zetten. Als het ’s nachts afkoelt, komt er genoeg koude lucht binnen wanneer je je ramen wagenwijd openzet tijdens het slapen. Als je in de ochtend weer wakker wordt, sluit je de ramen weer en doe je de gordijnen dicht om de koele lucht vast te houden. Hierdoor hoeft je ventilator ‘s nachts niet aan en kan de airco iets lager.

3. Gebruik tochtstrips

Als je huis openingen heeft waardoor de koude lucht weg kan, waait je geld eigenlijk onder de deur weg. Je airconditioning moet dan namelijk twee keer zo hard werken. Plug daarom elke opening tussen ramen en deuren en gebruik tochtstrips aan de onderkanten van deuren toe. Je kunt je energieverbruik met 30% terugdringen door deze gaten op te vullen. Overigens kan dit je ook in de winter helpen om je huis warm te houden.

4. Hang je was op

In de zomer kun je prima je was ophangen in plaats van de was in de droger te stoppen. ‘s Zomers droogt de was immers een stuk sneller dan in de winter. Je hebt in de zomer bovendien minder te maken met vocht en schimmel. Als je ‘s zomers toch vaker de ramen openzet om te luchten, kun je ook prima je was ophangen. Dit kun je binnenshuis doen als het regent en buiten als de zon schijnt.

5. Ga vaker barbecueën

De zomer is natuurlijk hét barbecueseizoen. Maar wist je dat barbecueën ook energiezuiniger is dan koken? Ook zorgt koken in de zomer voor het grootste probleem namelijk dat het huis opwarmt. Als je het koken zoveel mogelijk beperkt, produceer je daarmee ook geen warmte. Overweeg dus eens om maaltijden op de barbecue buiten te bereiden, zodat je het binnen lekker koel kunt houden en de airco niet aan hoeft.

6. Plan toekomstige huis- en tuinprojecten vooruit

Als de zomer op zijn eind loopt, is het de perfecte tijd om op zoek te gaan naar seizoensgebonden apparatuur. Tuingereedschap en andere buitenprojectmaterialen worden vaak aan het einde van de zomer met korting aangeboden. Speel hier slim op in als je nu al weet dat je volgend jaar die grote boom in de tuin wilt snoeien of van nieuwe tuinstoelen wilt genieten. Nu is het moment om die aankopen te doen.

7. Ga voor Ledverlichting

In de zomer ga je vaker ’s avonds buiten zitten. Veel mensen doen dan de tuinverlichting aan als het gaat schemeren. Heelgezellig natuurlijk, maar ook heel duur als je geen Ledverlichting gebruikt. Kies dus voor Ledverlichting: je ziet geen verschil in het licht, maar wel in je portemonnee. Zoek je verlichting voor de buitenkeuken, voor in de aanbouw, voor op de veranda of voor onder de overkapping? Dan is TL-Ledverlichting misschien een uitkomst.

Lees ook hier wat Nederlanders uitgeven aan vakantie!