Geld lenen kost geld

De autoverzekering uitgelegd

Gefeliciteerd! Je hebt een auto gekocht. Uit het grote aanbod van al die verschillende auto’s heb jij jouw keuze weten te maken. Maar helaas ben je er nog niet. Ook bij het afsluiten van een autoverzekering heb je namelijk veel keuzemogelijkheden. Het is belangrijk om vooraf goed aandacht te besteden aan de verschillende verzekeraars en hun verschillende pakketten. Dit kan namelijk een behoorlijk verschil in je portemonnee opleveren. We hebben daarom 5 punten voor je opgeschreven om over na te denken.

1. Dekking

Bij de aankoop van een auto ben je altijd verplicht om een basisverzekering af te sluiten: de WA-dekking. Wanneer je dan een ongeluk veroorzaakt, wordt de schade aan anderen altijd gedekt. Schade aan jouw eigen auto wordt bij een WA-dekking niet gedekt. Wel kun je deze verzekering uitbreiden met een beperkte of volledige All Risk dekking. Hiermee ben je naast schade aan anderen, ook verzekerd voor bijvoorbeeld ruitschade, diefstal of dus de schade aan jouw eigen auto.

2. Het eigen risico

Bij het afsluiten van een WA-verzekering komt ook de term ‘eigen risico’ naar voren. Het eigen risico is het bedrag dat je bij schade aan je auto zelf moet betalen. Meestal ligt dit bedrag tussen de €100,- en €150,-. Soms kun je ook kiezen voor een hoger of lager eigen risico. Hierdoor stijgt of daalt de premie die je dan maandelijkse betaalt.

3. Schadevrije jaren

Voor elk jaar dat je geen schade claimt bij je verzekeraar, stijg je op de zogeheten bonus-malusladder. Hoe hoger je op deze ladder staat, hoe meer korting je krijgt op je premie. Claim je wel schade aan je auto? Dan zak je naar beneden. Hoe snel je stijgt of daalt op deze ladder is per verzekeraar sterk verschillend.  

4. Aanvullende verzekeringen

De basis-dekking kun je ook uitbreiden met aanvullende verzekeringen. Het is verstandig om ook hier goed na te denken over welke verzekering bij jouw specifieke situatie past. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om een schade-inzittenden verzekering af te sluiten. Deze zorgt er voor dat de verzekeraar jou of je passagiers een vergoeding betaalt bij letselschade. Ook kun je kiezen voor een rechtsbijstandverzekering. Deze zorgt er voor dat je bijstand ontvangt bij een juridisch geschil na een auto-ongeluk.

5. Vergelijk verschillende verzekeraars

Doordat er zoveel verschillen zijn tussen pakketten en verzekeraars, is het verstandig om vooraf goed onderzoek te doen naar alle voor –en nadelen van een autoverzekering. Dit kun je zelf doen, of via onze handige tool. Met deze tool vergelijken wij de beste autoverzekeraars voor je op prijs-kwaliteit en voorwaarden. Zo kun jij eenvoudig zien welke verzekeraar het beste bij je past.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door bezoek aan deze website geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.
Ga akkoord