Geld lenen kost geld

Geld lenen voor je studie? De mogelijkheden op een rij

Studeren kost veel geld. Zeker een studie die meerdere jaren duurt, kan aardig in de papieren lopen. Als je jong bent, krijg je via DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) studiefinanciering. Als je daarnaast nog extra geld nodig heb, kun je bij DUO een studielening aanvragen. Maar hoe zit dat als je op latere leeftijd een studie of opleiding wilt volgen? Bijvoorbeeld omdat je wilt groeien in je huidige functie of omdat je een carrièreswitch wilt maken. Hoe kun je dan geld lenen voor je studie? We zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Lenen voor je studie bij DUO

Voor iedereen tot en met 56 die naast zijn baan een mbo-, hbo- of wo-opleiding wil volgen, is er het Levenlanglerenkrediet. Je kunt deze studielening bij DUO aanvragen. Als je hier meer over wilt weten, kijk dan op duo.nl.

Lenen voor je studie bij een bank

Volg je een opleiding naast je baan? Dan kom je helaas niet in aanmerking voor de studentenlening die sommige banken bieden. Natuurlijk kun je wél een ‘gewone’ lening afsluiten. Je kunt dan kiezen tussen een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Daarover later meer.

Lenen voor je studie bij een financieringsmaatschappij

De meeste mensen denken meteen aan een bank als ze geld willen lenen. Je kunt echter óók terecht bij een financieringsmaatschappij. Die is alléén gespecialiseerd in financieringen. Ook bij een financieringsmaatschappij ben je aan het juiste adres voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. De rente ligt vaak een stuk lager dan bij banken. Het is dus zeker de moeite waard om de rente van verschillende banken en financieringsmaatschappijen met elkaar te vergelijken. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt.

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening staan de rente, de maandtermijn en de looptijd van de lening vast. Je weet daardoor altijd precies hoeveel je per maand betaalt en wanneer de lening is afgelost. De rente verandert niet in de tussentijd. Fijn als je van zekerheid houdt.

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet staan de looptijd en de rente niet vast. Je kunt geld lenen tot een bepaald grensbedrag dat je vooraf hebt afgesproken met de kredietverstrekker. Dit is de kredietlimiet. Geld dat je hebt afgelost, kun je weer opnemen tot aan de kredietlimiet. Je hebt dus altijd geld achter de hand. Nadeel is dat de looptijd niet vaststaat. Je weet dus van tevoren niet wanneer de lening is afgelost. Je maandtermijn staat wél vast, maar het deel dat je betaalt aan aflossing en rente kan tussentijds veranderen. Als de rente ineens stijgt, los je minder af. Iets om rekening mee te houden.

Binnen afzienbare tijd schuldenvrij

Bij Findio bieden we geen doorlopend krediet meer aan omdat we niet willen dat klanten heel lang vastzitten aan een lening. Wij vinden het belangrijk dat onze klanten binnen afzienbare tijd weer schuldenvrij zijn. Daarom bieden wij alleen nog een persoonlijke lening aan. Meer over deze leenvorm vind je op onze site. Een persoonlijke lening is een verstandige keuze als je geld wilt lenen voor je studie.

Geld lenen voor je studie bij Findio

Denk je erover een opleiding te gaan volgen en wil je binnenkort een studielening aanvragen? Findio helpt je graag. Op onze site vind je alle informatie die je nodig hebt, zodat je weet wat de risico’s van lenen zijn en welke verplichtingen je aangaat. Heb je een goed gevoel na het lezen van alle informatie? Dan kun je op onze site vrijblijvend een lening aanvragen. Hoe je dat doet? Op onze pagina ‘Hoe vraag ik een lening aan?’ vind je een video waarin we het hele proces van A tot Z uitleggen.

Tot slot: bereid je goed voor als je geld gaat lenen voor je studie. Vergelijk de verschillende mogelijkheden en kijk goed naar de bijbehorende voorwaarden. Bij een persoonlijke lening begin je bijvoorbeeld meteen met afbetalen. Bij het Levenlanglerenkrediet start je pas ná je studie met afbetalen en los je de lening binnen 15 jaar af. Heb je nog geen hypotheek maar wil je in de toekomst wél een huis kopen? Houd er dan rekening mee dat je door een studielening minder geld kunt lenen voor een huis.

Onze allerbelangrijkste tip: denk goed na als je geld wilt lenen voor je studie, zodat je een beslissing neemt die bij jou en jouw financiële situatie past. Nú, maar ook in de toekomst.

Succes met het maken van de juiste keuze. En voor straks: heel veel plezier met je opleiding!