Disclaimer

Samenwonen of trouwen

Wijzigt mijn lening als ik ga samenwonen of trouwen?

  • Ga je samenwonen of trouwen? Dat heeft meestal gevolgen voor jouw en jullie financiële situatie. Bijvoorbeeld voor de leningen die jij nu hebt of die jullie samen in de toekomst afsluiten.
  • Ga je samenwonen? Dan verandert er niets aan de lening die jij vóór het samenwonen zélf hebt afgesloten. Jij bent nog steeds degene die hiervoor aansprakelijk is.
  • Ga je trouwen onder huwelijkse voorwaarden? Dan hangt het af van deze voorwaarden of er iets verandert.
  • Ga je trouwen in gemeenschap van goederen? Of ga je een geregistreerd partnerschap aan, waarbij geldt dat alle bezittingen en schulden van jullie samen zijn? Dan geldt in beide gevallen dat alle bezittingen en schulden van jullie samen zijn. Dat geldt ook voor de lening die jij eerder zelf hebt afgesloten. Jij blijft aansprakelijk voor deze lening, maar de schuld kan op jouw en jullie vermogen worden verhaald.

 

Kan ik mijn lening aanpassen als ik ga samenwonen of trouwen?

Samenwonen of trouwen betekent meestal dat jouw en jullie besteedbaar inkomen hoger wordt. Hierdoor kan het zijn dat je meer kunt lenen. Het besteedbaar inkomen hangt namelijk onder meer af van jullie gezamenlijke inkomen en jullie vaste kosten. Willen jullie samen een oude lening oversluiten? Dit kan op 2 manieren:

  1. Je kunt een oude lening oversluiten, waarna jullie beiden aansprakelijk zijn voor het geleende bedrag.
  2. Je kunt een nieuwe lening aanvragen, zonder advies. Een nieuwe lening is alleen mogelijk als jouw of jullie situatie dit toelaat.